CIN-CG/BIRN PREDSTAVILI REZULTATE I PUBLIKACIJU: Novi projekat fokusiraće se na zaštitu životne sredine

Na medijskoj sceni u Crnoj Gori postoji jedna jedina podjela –  na one koji istražuju i tragaju za istinom i one koji pokušavaju da je sakriju.
To je u petak 16.03. na konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta “Istražujem za M(e)NE i EU”, kazala predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Milka Tadić Mijović.


CIN-CG je u saradnji sa BIRN-om juče predstavio i dvojezičnu publikaciju, koja sadrži osam istraživačkih tekstova koje su prethodnih 14 mjeseci uradili novinari te dvije organizacije, u saradnji sa novinarima iz drugih crnogorskih medijskih kuća.

Tadić je rekla da je projekat bio značajan i da su u njemu učestvovali novinari RTCG, Dana, Vijesti. Naglasila je da su tokom projekta novinari imali mentore iz inostranstva i da je aspekat povezivanja bio jako važan. Ona je istakla da su neke od objavljenih priča već pokrenule šire društvene akcije, kao što je priča o selektivnim abortusima, koja je rezultirala kampanjom “Neželjena”.


Tadić je rekla da su tokom projekta došli do zaključka da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama doveo do toga da se teško dolazi do informacija, da se neke informacije proglašavaju tajnom bez posebnog obrazloženja i da se na neke odgovore čekalo nedjeljama.


“Kriza medija je globalna i pogađa i zemlje EU i SAD. Javnost sve više gubi vjeru da mediji mogu da promijene nešto. Ključno pitanje je kako povratiti vjeru u medije”, rekla je Tadić Mijović. Ona je kazala da je “pritisak vlasti na medije kontinuiran, posebno na RTCG, čija se transformacija pokušava zaustaviti”.


Tadić Mijović je najavila novi, sličan projekat koji će se raditi sa BIRN-om, a u čijem fokusu će biti zaštita životne sredine i poglavlje 27. Konkurs za novinare raspisan je 16. marta i trajaće do 6.  aprila, a Tadić Mijović je pozvala novinare svih redakcija da se prijave.
“Značajno je da se povezujemo, radimo zajedno i jedino tako možemo ojačati kapacitete istraživačkog novinarstva”, rekla je.


Dušica Tomović iz BIRN-a rekla je da je ovo bio vrlo važan projekat za tu organizaciju, koji je pokazao da u Crnoj Gori postoji perspektiva za istraživačko novinarstvo.


“Ako novinarima i medijskim organizacijama obezbijedite uslove, proizvod će biti više nego dobar”, istakla je.


Tomović je kazala da je BIRN kroz ovaj partnerski projekat ponudio novinarima vrstu rada koji ranije neki nijesu imali – svakodnevni mentoring, komunikacija, pomoć u tome gdje mogu naći podatke, što će koristiti, kao i drugim medijima jer su njihovi novinari prošli višemjesečni trening.


Tomović je najavila da će i u narednih 14 mjeseci ponuditi drugoj grupi novinara vrijeme, novac i trening da urade istraživačke priče.
Istakla je da će priče uključivati multimedijalnu produkciju i imati regionalni karakter. Tomović je rekla da će najbolje priče tokom sljedećeg projekta da budu objavljene u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Bugarskoj… Prema njenim riječima, projekat je dobar put da se istraživačko novinarstvo dodatno ojača.

 

diclaimer22222

No Comments

Post A Comment