Istopolna partnerstva i crnogorska javnost

Od polovine ove godine, nakon što je, godinu dana od usvajanja, počeo da se primjenjuje Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, pred crnogorskim matičarima sklopljene su tri takve zajednice. 

Prvo životno partnerstvo ozvaničeno je u Budvi sredinom jula i izazvalo je regionalnu pažnju. Iz lokalne samouprave su rekli da je riječ  ,,o dvije mlade žene porijeklom sa Balkana koje žive i rade u inostranstvu”. 

I druga dva partnerstva sklopile su žene koje ne žive u Crnoj Gori. Mediji navode da se na odluku o životnom partnerstvu istog pola sprema i dvadesetak parova iz Crne Gore.

Za razliku od zemalja u okruženju, primjena ovog zakona počela je bez javnih protesta i otpora konzervativnog dijela javnosti. 

Da li je tome doprinijela užarena politička scena na kojoj se društvo dijeli po vjerskim i etničkim šavovima, pa vijesti o istopolnim brakovima prolaze ,,ispod radara”, ili je crnogorsko društvo zrelije za jedan korak u razumijevanju ljudskih sloboda. Cilj ove ankete je da pokuša, bar dijelom, da odgovori na ovu dilemu.    


No Comments

Post A Comment