Konferencija “Kako do sigurnosti i zaštite”: Združenim snagama do boljih rezultata

Neadekvatno uređena gradilišta,nedostatak edukacije, nepostojanje evidencije o povredama i profesionalnim oboljenjima,rad na crno, nedovoljan broj inspektora, simbolične kazne – samo su neki od problema koji su prisutni u Crnoj Gori u oblasti zaštite i zdravlja na radu.

To je zaključeno na konferenciji “ Kako do sigurnosti i zaštite”, koja je realizovana u okviru projekta “ Koliko su bezbjedni radnici na našim gradilištima”.

Na konferenciji se čulo da se oko 50 odsto svih povreda na radu dešava u građevinarstvu, a da je 90 odsto gradilišta u Crnoj Gori neuređeno.

“Samo udruženim snagama mogu se postići bolji rezultati u oblasti zaštite i zdravlja na radu na crnogorkim gradilištima“, istakla je direktorica CIN CG-a Milka Tadić Mijović, dodajući da je tema zaštite i zdravlja na radu nepravedno zanemarena.

Direktorica Direktorata za rad i zapošljavanje Jevrosima Pejović je naglasila da su istraživački tekstovi koji su rađeni u okviru projekta uticali da se više govori o zaštiti i zdravlju na radu.

„Neophodna je bolja primjena zakona“, zaključila je ona, najavljujući da rade na pripremi Strategije za unapređenje ove oblasti.

Njena koleginica iz Ministarstva ekonomskog razvoja Jovana Bošković je dodala da je neophodno da poslodavac uradi sve da smanji rizik od povreda.

Inspektor rada Zlatko Popović je dodao da su pad sa visine i pad u dubinu u građevini najčešće povrede na radu, da se najčešće povrede dešavaju sredinom nedelje, da se ljudi srednje dobi najčešće povređuju…

On je dodao i da od 16 predviđenih inspektora za oblast zaštite i zdravlja na radu, trenutno je zaposleno njih 11.

Đina Janković iz Udruženja zaštite na radu je dodala i da je neophodno uvesti predmet zaštite na radu u srednjim školama i fakultetima i formirati Nacionalni savjet koji jedino naša zemlja nema u regionu.

No Comments

Post A Comment