LAS VEGAS REVIEW – Puin sin će priznati krivicu

Daren Pua, sin pokeraškog milionera Vei Seng Pue, priznaće krivicu za ilegalno klađenje kako bi izbjegao krivično gonjenje i kako bi bio samo prekršajno procesuiran.

To je juče objavio američki medij “Las Vegas Review”, citirajući advokate optuženih i sudske dokumente.

Prema američkom mediju, mlađi Pua planira da prizna krivicu čime će izgubiti 125.000 dolara i elektronsku opremu koja je zaplijenjena tokom racije i hapšenja 9. jula prošle godine u Las Vegasu.

Tada su zbog organizovanja lanca ilegalnog klađenja uhapšeni su Wei Seng Pua (prvooptuženi u sudskom procesu), Daren Pua, Seng Čen Jong, Vai Kin Jong, Hui Tang, Jan Zhang, Jang Keung Fan i Herman Čun Sang Jeung u ekskluzivnom hotelu u Las Vegasu. Petorica od ukupno osam okrivljenika iz Malezije i Kine priznali su krivicu i dobili uslovne kazne od po pet godina, uz naredbu da moraju u tom vremenu da ostanu van Amerike. Takva presuda vjerovatno očekuje i Puinog sina Darena. amo jedan od optuženih je do sada oslobođen optužbi za nelegalno klađenje.

Američki okružni sudija Endrju Gordon postavio je Pui rok da do petka u 10 sati po lokalnom vremenu unese u predmet izmjenu o priznanju krivice. Advokat odbrane Ričard Šonfild rekao je sudiji Gordonu da je mlađi Pua spreman da prizna krivicu zato što se uželio svog doma i porodice u Maleziji, kojim želi da se vrati.

Nakon što je proveo devet mjeseci u Las Vegasu, gdje se sa svojim ocem borio u sudskom postupku, “sada je spreman da ide kući”, navodi se u tekstu “Las Vegas Rivjua”. Njegov otac, u svijetu kocke poznat kao Pol Pua, ostat će tako jedini optuženik koji se zbog organizovanja ilegalnog klađenja nalazi pred Okružnim sudom u Nevadi. Njegovi advokati negirali su da je Pol Pua visokorangirani član kriminalne organizacije trijade “14K”, kako to tvrde agenti FBI-a.

Prošlog mjeseca američka sutkinja za prekršaje Pegi Len (Peggy Leen) zaključila je da agenti FBI nisu na ispravan način prikupili dokaze protiv Pue i drugih optuženih. Naime, ističe kako je nalog za pretres bio izuzetno manjkav jer su agenti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje naloga za pretres propustili navesti da su do osnovanih sumnji došli tako što su prethodno prekinuli internetsku vezu i preobučeni u majstore ušli u Puin apartman kako bi vidjeli što se tamo događa.

Ali sutkinja je istovremeno odbila tvrdnju obrane da se radilo o neustavnom provedenom pretresu i bez potrebnog naloga. Federalni tužioci istaknuli su da su prilikom podnošenja zahtjeva za pretres podnijeli dovoljno dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da je Pua uključen u kriminalne aktivnosti, pa su zatražili da okružni sudija Endrju Gordon nastavi suđenje Pui.

Kineski medij “South China Morning Post”, prenoseći informacije o Darenovoj sudskoj nagodbi, poziva se i na informaciju našeg Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), koji je prošlog mjeseca objavio da je uhapšeni Wei Seng Pua dobio crnogorsko državljanstvo na predlog premijera.

Tekst "South China Morning Post-a"

Tekst “South China Morning Post-a”

“Pua, koji je izabran za ambasadora San Marina u ovoj maloj, Balkanskoj zemlji prije nego što je prošle godine uhapšen, smatran je za osobu od posebne važnosti za državu, nauku, ekonomiju i druge interese Crne Gore”, prenio je “South China Morning Post” podatke iz teksta CIN-CG-a. Puini advokati kineskim novinarima odbili su da komentarišu istraživanje crnogorskog CIN-a na tu temu.
“Kako Malezija ne dozvoljava dvojno državljanstvo, trenutni status Puinog državljanstva je nejasan”, zaključili su novinari “South China Morning Post-a”.

No Comments

Post A Comment