Milioni nestali – poreski dug ostao Crnoj Gori

Finansijski savjetnik Kreg Kameron (Craig Cameron) nije jedini prevarant iz Britanije koji je poslovao u Crnoj Gori – tu su bili i njegovi sugrađani takođe finansijski savjetnici – muž i žena Džon (Jonty) i Alis (Alise) Krosik (Crossick), koji se godinama povezuju sa milionskim prevarama investitora.

O, navodnim, finansijskim malverzacijama Džona i Alis Krosik pisao je britanski medij “Guardian”, u oktobru 2011. godine

Finansijski novinar Edmund Tirbut ispričao je za “Guardian” kako je sa svojom ženom Helen 2005. godine uložio 21.000 funti u Krosikov fond “Ready2invest-Rent” (R2I-R2R) – “R2R Bulgaria Property fund”. Godinama kasnije shvatio je da je prevaren i da mu se uloženi novac neće vratiti.

Kreg Kameron, čije poslovanje u regionu je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CINCG) već ranije istraživao,  tražio je investitore i za taj i mnoge druge Krosikove i R2I-R2R prevarantske fondove. Kamerona je britansko finansijsko regulatorno tijelo u avgustu 2014. kaznilo sa blizu pola miliona eura i doživotnom zabranom obavljanja finansijskih djelatnosti, jer je prevarom i nepoštovanjem zakona oštetio čak 880 investitora, koji su u nikad realizovane projekte uložili oko 38 miliona eura.

Na internetu se može naći i sajt “r2iactiongroup.org” koji je, navodno, otvorila grupa prevarenih investitora, koji su uložili milionske iznose u projekte “R2I-R2R” – Krosik – Kameron širom svijeta.

Na tom sajtu su nabrojane i prevarantske šeme – projekti u 22 zemlje među kojima se nalazi i Crna Gora.

Firme bračnog para iz Engelske u Crnoj Gori i povezane osobe:

CINCG je  istraži o poslove bračnog para Krosik u Crnoj Gori 

Prema podacima dostupnim u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) Džon i Alis Krosik u Podgorici su 15. februara 2006. godine osnovali firmu “R2I Montenegro”, a tačno devet mjeseci kasnije (u novembru iste godine) i firmu “South Hills”.

Firme Krosika nalaze na istoj adresi u Ulici Slobode u centru Podgorice.

Kompanija “R2I Montenegro” iz CRPS registra izbrisana je zbog stečaja šest godina kasnije, 25. decembra 2012. godine.

Njihova druga firma “South Hills” još je aktivna i bavi se djelatnošću agencije za nekretnine.

Prema podacima Uprave za nekretnine iz avgusta prošle godine (najnoviji podaci javnosti nisu dostupni zbog implementacije novog softvera) ta firma je posjedovala ukupno 10.895 metara kvadratnih zemlje u Buljarici (Katastarska opština – Buljarica 2), koju je kupila od mještana.

Zemljište u Katastarskoj opštini  Buljarica 2 nije urbanizovano.

Firma Krosika “South Hills” nalazi se na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Krosik

CBCG 2.184 dana drži u blokadi račun te firme zbog poreskog duga od 35.471 eura.

Novinar CINCG bio je u Ulici slobode u Podgorici, međutim nije uspio da pronađe prostorije te firme na adresi koja je navedena u CRPS. Stanovnici ulaza u kojem je trebalo da se nalaze prostorije firme kazali su da za “South Hills” nisu   nikada čuli.

I turističko-apartmanski  centar u Prčanju  ostao samo na papiru

Na internet  sajtu “r2iactiongroup.org” nalaze se i podaci o projektu gradnje Turističko-apartmanskog  Centra “Seagarden Resort“ u Prčanju.

Prema podacima koje je prikupio CINCG, idejni projekat za “Seagarden Resort“ napravio je Arhitektonski studio “K”, na kojem je projektant – saradnik bio arhitekta Andrej Mitrović iz Kotora.

Iza tog projekta gradnje turističkih apartmana stojale su dvije firme “Boka ventures” iz Kotora i “Montenegro ventures partners” iz  Budve.

Firma “Boka ventures” prema podacima Uprave za nekretnine iz avgusta prošle godine ima ukupno 10.016 metara kvadratnih zemlje u Prčanju.

Nekoliko turista iz Rusije 2008. godine kupilo je  kod firme “Boka ventures” neizgrađene apartmane  “Seagarden Resort“. Njih četrdesetoro  uplatilo je toj firmi  oko pet miliona eura, što je nešto više od polovine ukupne vrijednosti.

ada ovlašćeni zastupnici firme “Boka ventures”  bili su državljani Njemačke Andreas Šolc, Roland Dir i Tomas Mali, koji su garantovali  ruskim kupcima da će se u vile i apartmane useliti najkasnije do  juna 2010.

Oni nikada nisu dobili ključeve od apartmana i novac im nije vraćen.

Osamnaest Rusa predalo je i krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore zbog te prevare. Prijava je podnijeta protiv tih dviju kompanija i njihovih zastupnika Šolca, Dira i Malija. U krivičnoj prijavi navodilo se da su Šolc, Dir i Mali, dovodeći kupce nekretnina u zabludu, izvršili pljačku novčanih sredstava u iznosu od 3.000.000 eura, koje su uplatili kao avans po zaključenim kupoprodajnim ugovorima.

Nije poznato šta je crnogorsko tužilaštvo uradilo u vezi sa tom prijavom.

Opština Budva i Mitropolija  u komšiluku Džona Krosika

U blizini imovine Krosikove kompanije “South Hills” (10.895 m2) nalazi se i 233.000 kvadrata zemlje koja je u  vlasništvu  Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), kao dobro manastira Gradište, dok je ispod magistrale u zaleđu plaže – 6,3 miliona kvadrata u vlasništvu države, odnosno Opštine Budva.

Katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI) iz Dohe zainteresovana je da u zaleđu djevičanske plaže Buljarica gradi ekskluzivni turistički kompleks.

Činilo bi ga oko 40.000 smještajnih jedinica različitog sadržaja.

Tu bi bilo i  10 do 12 hotela pod upravom renomiranih međunarodnih hotelskih operatera, vile, apartmani i drugi turistički i javni sadržaji. Investitori iz Katara pregovaraju oko realizacije tog projekta.

Prelević: Imali su investitore, to su bili neki njihovi ljudi

CINCG je pokušao da stupi u kontakt sa parom Krosik, međutim njihov kontakt nije imala ni advokatica Jelena Ilinčić, koja je u telefonskom razgovoru kazala da nekoliko godina  ne zna gdje se nalaze.

“U podacima CRPS i katastru mogu se pronaći zvanični podaci o poslovima koje sam obavljala, vezanim  za pomenutu firmu. Kad je ta firma kupovala zemljište u Buljarici potpisivala sam kupoprodajne ugovore. Čini mi se da je ta zemlja kupljena 2006. godine”, kazala je Ilinčić. Dodala je da ne može saopštiti više detalja o svom angažmanu u firmi  “South Hills”.

Advokat Dragan Prelević kazao je da je bračni par Krosik bio njegov klijent do 2011. godine.

“Znam da su Alis i Džon imali nekih 15-ak investitora za projekat na Buljarici. To su bili neki njihovi investitori, ljudi koje su znali. Nije bilo naših državljana”, rekao je Prelević.

Dodao je da je bračni par iz Engleske kupio zemlju na Buljarici, doveo arhitekte i pripremio projekat.

“Opštini Budva su podnijeli i zahtjev za dobijanje studija lokacije… Kasnije se dogodila kriza i sve je stalo. Dogodili su se problemi sa investitorima, neki su kako sam čuo  uloženi novac povratili,   a neki ne. Evo nekoliko godina  nemam više kontakt sa tim  bračnim parom”, rekao je Prelević.

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment