Ministar poljoprivrede Petar Ivanović nije dostavio tačne podatke o imovini

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović Komisiji za sprječavanje sukoba interesa nije dostavio tačne podatke o imovini njegove porodice.
U februaru ove godine Ivanović nije prijavio Komisiji da njegova supruga Olivija u Podgorici posjeduje dvoiposoban stan (76 m2) i nestambeni prostor (13 m2).
To se može zaključiti uvidom u zvanične podatke na sajtu Komisije, gdje u posljednjem ovogodišnjem izvještaju piše da ministrova supruga posjeduje stan od 59 m2 na Cetinju i zemljište od 5.194 m2 u Radanovićima.
Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao je uvid u katastarske podatke Uprave za nekretnine, gdje je navedeno da je Olivija postala vlasnik stana i nestambenog prostora u Podgorici – održajem/poklonom.
Ministar Ivanović u telefonskom razgovoru novinaru CIN-a potvrdio je da Komisiji nije prijavio svu imovinu svoje žene.

Imovinski karton Ivanovića na sajtu Komisije za sprječavanje sukoba interesa

Imovinski karton Ivanovića na sajtu Komisije za sprječavanje sukoba interesa

“Taj stan se vodio na Olivijinu majku. Bio je u toku prenos vlasništva sa majke na kćerku. To nije nova – kupljena imovina.
Nisam znao dokle je stigao postupak prenosa vlasništva, tako da sam komisiji u međuvremenu, čini mi se u februaru, dao podatke za koje sam ja u tom trenutku znao”, rekao je Ivanović.
Prema podacima CIN-a CG, na ime Olivije Ivanović stan i nestambeni prostor bili su upisani i u oktobru prošle godine.
To  znači da  Ivanović najmanje četiri mjeseca, kako tvrdi, nije znao za tu imovinu.

Ivanovića po zakonu sljeduje novčana kazna

Taj propust ministra bi mogao da košta, jer prema članu 19. Zakona o sprječavanju sukoba interesa javni funkcioneri su dužni da u Izvještaju o imovini navedu tačne i pune podatke.
Takođe, dužni su i da u slučaju promjene podataka iz Izvještaja, koji se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura, to prijave Komisiji u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.
Kazne za javne funkcionere, ukoliko prekrše pomenuti član Zakona sprječavanju sukoba interesa, kreću se od 300 do 1.500 eura.

Neprijavljena imovina Ivanovićeve supruge

Neprijavljena imovina Ivanovićeve supruge

Komisiji za sprječavanje sukoba interesa Ivanović je počeo da prijavljuje podatke o  imovini 2009. godine.
Tada je bio na javnoj funkciji – direktora Agencije za promociju stranih investicija (MIPA), u kojoj je radio od  njenog osnivanja 2005. do 2012. godine.
Kao  ministar  poljoprivrede Ivanović, prema zvaničnim podacima Komisije, prima platu od  848 eura.
On obavlja i funkciju člana Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, gdje mu je visina mjesečne zarade 200 eura.
Kao vanredni profesor na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) na godišnjem nivou prima 2.000 eura.
Ivanović se bavi  i istraživačkim radom na osnovu kojeg na nivou godine zarađuje 4.000 eura.
Od nepokretne imovine ima stan od 56 kvadrata u Kotoru, 1.300 kvadrata zemlje u Trebesinu, imanje i porodičnu kuću u Doljanima.

Zemljište i bankarski dug od 751.000 švajcarskih franaka

Prema katastarskim podacima, na  5.194 metara kvadratnih zemljišta Olivije Ivanović u Radanovićima prije nekoliko godina upisana je hipoteka zbog duga od 751.000 švajcarskih franaka. O tom iznosu kredita nema ni riječi na sajtu Komisije za sprječavanje sukoba interesa. U izvještaju je samo konstatovana hipoteka zbog kredita sa rokom otplate od 10 godina. Ivanović i članovi njegove porodice, na sajtu komisije, nemaju ušteđevinu koja pokriva taj novčani iznos. Ivanović je novinaru CIN-a saopštio da u toj situaciji nema ništa čudno.
“Banka je odobrila kredit sa kojim je kupljena ta zemlja u Radanovićima. Kao obezbjeđenje duga na zemlju je stavljena hipoteka. Dakle novac nije na računima u vidu ušteđevine, već je njime kupljeno zemljište”, objasnio je Ivanović.  Pored zemljišta u Radanovićima i stana i nestambenog prostora u Podgorici, Olivija Ivanović posjeduje i stan od 59 kvadrata na Cetinju.

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment