NAPAD NA KOTORSKU OBALU, INSPEKCIJA NEMOĆNA: U zaštićenom dijelu niču ponte

Inspektori nemaju kome da uruče poziv i objašnjavaju da bi im radi efikasnijeg obavljanja inspekcijskog nadzora dobro došla „bilo kakva informacija o investitoru ili izvođaču radova“

 

U Kotoru od početka jula niču nelegalne ponte u blizini zgrade tamošnjeg sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

To se vidi iz fotografija koja je NVO „Naša akcija“ dostavila za rubriku “Građani reporteri“, poručujući da je riječ o nastavku ugrožavanja obale koja je kao dio Kotora pod zaštitom UNESCO-a.

„Pored počete nelegalne gradnje, na jednoj od ovih ponti je postavljena vještačka zelena ograda sa kapijom, čime je sada blokiran pristup građanima. Od ranih 1980-tih građani naselja Škaljari i novog naselja, koje je nastalo nakon zemljotresa, tu su se kupali, generacije i generacije, a sada dolazi do toga. Najtužnije je da se sve ovo radi protivno pravilima i zakonima, da službe i institucije ne reaguju, i da većinu devastacije izvode naši građani protiv naših građana. Činjenica koja je za nas poražavajuća,“ kazala je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) izvršna direktorica NVO „Naša akcija“ Patricija Pobrić.

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom su kazali da je početkom maja Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) prosljeđena prijava za kontrolu prostora u opštini Kotor na toj lokaciji, jer su kontrolori morskog dobra konstatovali da se izvode radovi bez odobrenja.

“Imajući u vidu da od Direktorata niamo dobili informaciju o postupanju po navedenoj prijavi, od strane kontrolora morskog dobra izvršen je ponovni obilazak tokom jula, gdje su ponovo konstatovane nepravilnosti. Urgencija za postupanje će biti prosljeđena Direktoratu,” odgovoreno je CIN-CG iz preduzeća sa sjedištem u Budvi.

Iz ovog preduzeća je početkom sedmice saopšteno da su nasipali plaže u Boki, među kojima je i jedina u blizini kotorske Opšte bolnice.

Preduzeće na čijem je čelu Predrag Jelušić zaključilo je u prvoj polovini juna ugovor o nasipanju sa nikšićkim „Ađi investom“ vrijedan 29.390 eura.

„Naša akcija“ je postavljanje ponti prijavila Opštini Kotor putem Sistema 48, platforme koja služi za ukazivanje na probleme.

Iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora kazali su za CIN-CG da nisu davali „bilo kakve saglasnosti“ za izvođenje radova na ovim lokacijama.

„Naša akcija“ se obratila i Upravi za inspekcijske poslove (UIP) i od inspektora za vode Edina Kijameta dobila odgovor da obilaskom lokacija preko puta MUP-a „nijesu zatečeni radovi kao ni lica koja izvode radove, pa je na mjestu izvedenih radova ostavljen poziv za stranku na vidnom mjestu“. Kijamet je istakao da bi im radi efikasnijeg obavljanja inspekcijskog nadzora dobro došla „bilo kakva infrmacija o investitoru ili izvođaču radova“.

Pobrić je u tekstu za rubriku CIN-CG, uz više fotografija koje je dostavila, istakla i da na mjestima gdje se izvode radovi nisu postavljene table na osnovu kojih bi se vidjelo ko je investitor ili izvođač.

Iz UIP su nekoliko dana ranije obavijestili Pobrić da je inspekcija u oblasti gradnje pod MORT-om, ali i da u ljetnjoj sezoni odluku o zabrani gradnje donosi organ lokalne uprave i njeno poštovanje kontroliše komunalna policija ili komunalna inspekcija, zavisno od odluke lokalne samouprave.

Načelnik Komunalne policije Zoran Vučinović kazao je za CIN-CG da će preduzeti sve aktivnosti po prijavi NVO „Naša akcija“. On je pojasnio da su svoje aktivnosti u ovom periodu usmjerili na praćenje poštovanja mjera u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa u ugostiteljskim objektima, prodavnicama, pijacama..

„Trenutno radimo sa samo tri zaposlena komunalna policajca na teritoriji i obimu posla koji u nekim situacijama nije moguće adekvatno pokriti komunalnim nadzorom i našim stalnim prisustvom,“ kazao je Vučinović za CIN-CG.

Načelnik kotorske Službe za inspekcijske poslove Zoran Dragović kazao je da nisu upoznati sa postavljanjem ponte u zaštićenom dijelu morske obale.

„Izvršen je inspekcijski nadzor na kat. parc. 491/1 KO Muo I, konstatovano činjenično stanje i s obzirom da ova služba nema nadležnost primjene upravnih radnji i mjera u zaštićenom dijelu zone JPMD – Budva, predmet je proslijeđen nadležnoj inspekcijskoj službi na dalje postupanje i odlučivanje, MORT-u odnosno Urbanističko – građevinskoj inspekciji,“ kazao je Dragović za CIN-CG.

O ovoj situaciji NVO „Naša akcija“ je obavijestila i crnogorsku kancelariju komisije za UNESCO.

No Comments

Post A Comment