Nikitoviću prva, novinarki “Vijesti” druga nagrada za istraživačko novinarstvo

Jovan Nikitović, novinar dnevnih novina “Pobjeda”, dobitnik je prve nagrade za istraživačko novinarstvo Evropske unije.

Druga nagrada pripala je Maji Boričić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i “Vijesti”, dok su na trećem mjestu Dejan Milovac i Lazar Grdinić, iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Nikitović je nagrađen za serijal tekstova o nestanku i oštećenjima blaga iz Narodnog muzeja Crne Gore. Boričić je nagrađena za priču o tretiranju medicinskog otpada.

MANS-ovim autorima je nagrada pripala za istraživanje o donacijama građana i crnim fondovima tokom izbora u Crnoj Gori.

Milovac je kazao da su na priču za koju su nagrađeni ponosni, jer je dokumentovana zloupotreba državnih fondova i ono o čemu je javnost nezvanično znala.

“Nadamo se da smo ovim istraživanjem makar malo otežali izborne zlouopotrebe”, kazao je on.

Boričić je kazala da je srećna jer je međunarodni žiri prepoznao značaj ove teme. Istraživanje je, kako je rekla, pokazalo da velike količine otpada nisu pod kontrolom institucija, ali i da veliki broj građana ne zna kako se pravilno rukuje otpadom.

Prvonagrađeni Nikitović kazao je da je serijal radio više mjeseci, da je bio suočen sa hiljadama stranica dokumentacije koju je trebalo provjeriti. Rekao je i da je tokom rada bio izložen pritiscima, ali da je serijal od više od 40 tekstova pokazao višegodišnji nerad i aljkavost institucija.

Ova priča, kaže, nije završena, dodaje da mu pristižu novi dokazi koji dosežu i 100 godina u prošlost, i najavljuje nastavke.

 

Damira KALAČ

No Comments

Post A Comment