Od ilegalnog klađenja obrnuli 600 miliona eura – sedmično

Sredinom jula prošle godine FBI je, u saradnji sa krovnom bezbjednosnom agencijom Homeland Security, u Las Vegasu uhapsio crnogorskog državljanina Vei Seng Pua (Wei Seng Phua), po zanimanju profesionalnog kockara kojeg njegovi američki advokati predstavljaju kao „preduzetnika“. Tada je uhapšen i njegov sin Darren i još šest osoba kineske državnosti, pod optužbom da su organizovali ilegalni biznis iz hotela “Ceasar’s Palace” u Las Vegasu.
Mjesec dana ranije Pua je, u pokeraškom svijetu poznat kao “Paul Phua”, uhapšen u kineskoj regiji Makao, čuvenoj upravo po kockanju, pod optužbom da je učestvovao u organizaciji najvećeg ilegalnog lanca opklada ikada uspostavljenom na njenim prostorima. Taj ilegalni lanac imao je obrt od preko 600 miliona dolara samo tokom prve sedmice klađenja na fudbalske utakmice, dok je najveća pojedinačna opklada iznosila čak 5,1 milion. Phua je iz Makaua deportovan, nakon čega je otišao sa sinom u SAD, odakle je nastavio ilegalni biznis.
Malezijski ministar unutrašnjih polova Ahmad Zahidi Hamidi je 16. decembra prošle godine poslao „lično i povjerljivo“ pismo zamjeniku direktora FBI Marku F. Đulijanu u kojem ga upozorava na Puov diplomatski imunitet te tvrdi da ovaj nije član trijade, te da je za Maleziju odradio neke važne obvaještajno-bezbjednosne zadatke. Koje i kakve, nije spomenuo. Tužilac, prema pisanju medija u Americi, ipak nije odustao od optužnice. Vei Seng Pua je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 2,5 miliona dolara i oduzimanje njegovog 48 miliona dolara vrijednog aviona.

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment