POSLIJE DVA MJESECA ZAVRŠEN POSTUPAK PROTIV LIDERA DF: ASK – Mandić prekršio zakon

U odluci se navodi da Mandić nije iskoristio zakonsko pravo da učestvuje i izjasni se o  pokrenutom postupku

 

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije na vrijeme predao imovinski karton.

Slučaj protiv njega pokrenut je u drugoj polovini septembra, nakon pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

CIN-CG je pitao Agenciju da li je pokretala postupak protiv lidera Nove srpske demokratije (NSD) i predsjednika podgoričkog odbora njegove partije, poslanika Radoša Zečevića, zbog sumnje da nisu ispunili zakonske obaveze

Mandić je 15. juna podnio ostavku na mjesto poslanika, koja je dan kasnije konstatovana na sjednici Skupštine Crne Gore. Njegovo mjesto je popunio Zečević.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana prestanka ili postavljanja na javnu funkciju, a predstavnici NSD to nisu uradili u zakonskom roku.

Agencija je u drugoj polovini septembra protiv njih pokrenula postupke, a Mandić je nepunih nedjelju dana kasnije dostavio karton.

Iz NSD su kazali da je on predao karton, ali su potvrdili da su kasnili sa tom obavezom.

“Mandić nije iskoristio svoje zakonsko pravo da kao stranka učestvuje u postupku i da se izjasni na navode u vezi pokrenutog postupka, a takođe nije iskoristio svoje zakonsko pravo i nije se izjasnio na rezultate ispitnog postupka, iako je akte Agencije od 24. septembra i od 5. novembra uredno primio”, navodi se u obrazloženju odluke koju potpisuje direktorica ASK Jelena Perović.

Iz službene evidencije javnih funkcionera utvrđeno je da on nije dostavio imovinski karton u zakonskom roku od 30 dana.

Mandić je bio posljednji na izbornoj listi koalicije “Za budućnost Crne Gore”, a Zečević je nastavio da bude poslanik i u ovom sazivu Skupštine Crne Gore.

Agencija je početkom novembra potvrdila da je Zečević prekršio zakon.

Zbog kršenja zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura, koja će biti naknacno donijeta.

M.RUDOVIĆ

 

No Comments

Post A Comment