PROJEKAT: ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO, EKOLOŠKE TEME, UČEŠĆE GRAĐANA/KI: NAKON TRENINGA ODABRANE ČETIRI PRIČE

Ivan Čađenović (Freelance novinar), Jelena Jovanović (ND Vijesti), Irena Rašović (RTCG) i Jelena Vukašinović (CZIP) u narednih nekoliko mjeseci radiće multimedijalna novinarska istraživanja iz oblasti životne sredine i održivog razvoja, tj. Pregovaračkog poglavlja 27. Njihove priče ocijenjene su kao najbolje na konkursu Javni poziv za novinarska istraživanja iz oblasti životne sredine i Poglavlja 27, koji su raspisali CIN-CG, BIRN i Monitor u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teme, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, Vlade Crne Gore.  

Komisija je odabrala ova četiri prijedloga nakon treninga Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o zaštiti životne sredine (Poglavlje 27), koji je održan od 22. do 24. aprila, a na kojem je više novinara/ki iz različitih crnogorskih medija obrazlagalo svoje ideje za istraživanje. 

Većina izabranih priča ima i regionalni karakter i baviće se pitanjima od šireg interesa. Uredničko-mentorski tim sastavljen od predstavnika/ca iz zemlje i inostranstva radiće skupa sa odabranim novinarima/kama. Sve priče biće objavljene dvojezično na lokalnom i engleskom jeziku i imaće multimedijalni aspekt.

Pored odabranih tema na konkursu, novinari CIN-CG-a i nedjeljnika Monitor će u narednom periodu objaviti više istraživanja vezanih za održivi razvoj i životnu sredinu.

Kroz intenzivne treninge, mentoring iz inostranstva i istraživačke radove, ovim se projektom nastoje se podići kapaciteti CIN-CG-a, nedjeljnika Monitor, ali i drugih crnogorskih medija čiji su novinari i novinarke uključeni u projektne aktivnosti.

No Comments

Post A Comment