Projekat Naš PLAC Tribina: Planiranje protiv grada

CIN-CG i grupa KANA/ko ako ne arhitekte, organizovali su javnu tribinu u Gradskoj knjižari 23. oktobra. U punoj sali predstavljene su dvije publikacije (Planiranje protiv grada i NAŠ PLAC)  koje su urađene kao dio projekta Naš PLAC (PLAniranje cementiranja), koji je kroz fondove Evropske unije podržao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Na tribini je zaključeno da javnost obično nije upoznata sa urbanističkim planovima, da je isključena iz procesa donošenja odluka, da je cijeli postupak netransparentan, dok podijeljena stručna javnost planove i odluke o gradnji, kako je rekla Ana Komatina novinarka CIN-CG, različito ocjenjuje i tumači.

Jelena Rabrenović, predstavnica grupe KANA, predstavile je publikaciju  Planiranje protiv grada. Ona je pokazala nekolika slučajeva koji plastično pokazuju kako planeri i graditelji urušavaju prostor – od poznatog solitera koji je nikao uz Hotel Podgorica, do planova na obodima Morače, koji bi ako se ostvare potpuno uništili zelene površine. Publikacija pokazuje kako su javni prostori i kulturna baština žrtvovani privatnim interesima povlašćene manjine. Lice glavnog grada u posljednoj deceniji je posve izmijenjeno, rekla je Rabrenovićeva.

Rabrenovićeva je pokazala na slajdovima primjere planova „protiv grada“ kojima se narušava i prostor i kulturna baština: kao što su oni  vezani za Sportski centar Morača, RZUP, Pobjeda, bivša Kasarna Morača, Njegošev park i slično. Ako se ostvare ti planovi, svako drvo biće sravnjeno, rekla je Rabrenovićeva, nestaće zelene površine, ispaštaće građani.

,,U pozadini uništavanja prirode stoji koalicija velikog biznisa i politike. Interesi te dvije grupe često su suprotni interesima društva, a ova koalicija posebna je prijetnja javnom interesu u zemljama u tranziciji gdje se rijetko može napraviti granica između biznisa i politike,  javnog i privatnog interesa”, kazala je Milka Tadić-Mijović, predsjednica CIN-CG.

Privatnim investitorima u Podgorici izlaze u susret i odrađivači planova, kao i javne institucije, čak i onda kada se gradnjom uništava ambijent i kulturna baština, koja se kod nas često nije zaštićena.

Na tribini su govorili i stručnjaci i građani, nekadašnji projektanti i arhitekte, odbornici. Jedna od organizatorki protesta u Baru, zbog gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije, pozdravljena je od strane učesnika tribine. Ono što se dešava u Baru znak da je akcija građana za zaštitu prostora potrebnija nego ikada, čulo se na tribini.

,,Neaktivnost, neznanje i neupućenost u planove gradnje vrtića sve do postavljanja kamena temeljca obila nam se o glavu, iako smo na kraju postigli to što smo željeli”, kazala je građanka iz Bara.

,,Koaliciji moćnih treba da se suprotstavi koalicija glasnih, a primjer pozitivnih rezultata je uspjeh građana u Baru”, poručila je Tadić-Mijović.

Na kraju Rabrenovićeva je saopštila da je jedan od ciljeva grupe KANA otvaranje dijaloga među stručnjacima, građanima, institucijama… „Međutim, ni na jednoj od brojnih tribina koje smo organizovali i na koje smo pozivali predstavnike neke od tih grupa, niko se iz institucija nije pojavio”, kazala je Rabrenovićeva. Ne pristajemo na podjele mi i vi, zaključila je ona.

No Comments

Post A Comment