“Put svile ili svilen gajtan”: Film o crnogorskom auto-putu u Njujorku

Dokumentarni film “Put svile ili svilen gajtan”, u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i TV Vijesti, biće prikazan večeras u Njujorku, na Harimanovom institutu Kolumbija univerziteta.

Dokumentarni film, prikazan prije nekoliko mjeseci u Crnoj Gori, govori o “crnogorskom poslu vijeka” i
svim kontraverzama koje prate izgradnju auto puta od Podgorice do Kolašina.

Dokumentarac će i pred publikom na Kolumbiji otvoriti pitanja šta zaista stoji iza ovog projekta, koliko građani dobijaju od izgradnje 40 kilometara put, a koliko privilegovani krugovi i kompanije bliske vrhu
koje su angažovane u ovom poslu, koji su rizici po očuvanje životne sredine, kao i mogućoj zamci u koju bi Crna Gora mogla upasti ako ne bude vraćala uredno Kini kredit, koji iznosi gotovo trećinu i onako ogromnog spoljnog duga zemlje.

Dokumentarni film autorki Milene Perović Korać i Milke Tadić Mijović, u režiji Srđana Stanojevića, uvod je u dvodnevnu konferenciju Univerziteta Kolumbija: “Novi akteri i strategije za istraživanja i borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu”.

Konferencija će okupiti više stručnjaka, akademika i novinara iz SAD-a, Evrope i Balkana.

Iz Crne Gore učestvuju Jovana Marović i Milka Tadić Mijović.

Ovo je drug dokumentarni film Televizije Vijesti i CIN-CG koji se prikazuje na Kolumbija univerzitetu. Prošle godine je predstavljen dokumentarac “Solana u mreži privatnih intresa”.

Oba filma urađena su uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

No Comments

Post A Comment