REAGOVANJE RAKOČEVIĆA: Tekst je tendenciozan, ruski uticaj na medije minoran

Povodom teksta “Rusiji s ljubavlju”  (http://www.cin-cg.me/novi-medijski-blok-rusiji-sa-ljubavlju/), koji je napisan u okviru  projekta  “Istražujem za M(e)NE  i EU”, reagovao je urednik portala Sedmica Donko Rakočević.

Reagovanje Rakočevića prenosimo u cjelosti:

Јуче се на порталу „Вијести“ појавио текст под насловом „Нови медијски блок у Црној Гори: Русији с љубављу“ и наднасловом: „У Подгорици ове године покренуто пет проруских сајтова“. Тај текст је настао, како на његовом крају пише, у склопу пројекта „Istražujem za M(e)NE i EU, koji realizuje Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) u saradnji sa BIRN (Balcan Investigative Reporting Network) Srbija, uz finansijsku podršku EU“.

У припреми тог истраживања, контактирала ме је Душица Томовић која се представила као новинар BIRN Srbija, са неколико питања о утицају Русије на медијски простор у Црној Гори, те о уређивачкој политици „Седмице“. Од цијеле моје исписане странице, објавила је једну једину реченицу: „Више смо култоролошки оријентисани ка Русији и генерално ка Истоку, али у политичком смислу подједнако смо критични и према Москви и према ЕУ и САД.“

Цензурисан је наставак те реченице, гдје сам аргументовао оно што сам рекао, а то је: „Имали смо више коментара у којима смо изнијели негативан однос према гајењу култа личности, мислећи прије свега на љубав према Путину, а критиковали смо и скорашње постављање, у центру Москве, споменика Стаљину, Лењину и другим аутократама из руске историје, те посебно петокраку која је и даље један од омиљених симбола у Русији.“

Дакле, електронски магазин ‘Седмица’ не може се сматрати проруским, посебно не у смислу како ово истраживање подмеће, стављајући у исти кош све портале који нијесу по укусу еуроатлантских плаћеника у црногорским и србијанским медијима.

Седмица’ се прије свега ослања на темеље историјске Црне Горе (православље, ћирилицу, Црнојевиће, Његоша, Стефана Митрова Љубишу, Марка Миљанова…), али и на културно наслеђе свеколиког православног свијета, посебно Византије на чијим вриједностима је до скора почивала и Европа.

У духу најгоре комунистичке пропаганде из 1948. године, ауторка Душица Томовић направила је тенденциозан текст, боље рећи памфлет, у којем се бавила наводним проруским медијима у Црној Гори, гдје је стрпала и ‘Седмицу’. Водила се Брозовом резоном из времена Информбироа: „Ко није с нама, тај мора да је за Русију…“

А једини прави одговор на главно питање из њиховог истраживање је да је руски утицај на медије у Црној Гори – миноран, и ни у ком смислу се не може мјерити са западним који је материјализован у различитим облицима, о чему и сами најбоље знате.

Донко Ракочевић

Уредник портала Седмица

No Comments

Post A Comment