SLUČAJ ŠĆEKIĆ (1) : Pravda čeka deceniju

Ni nakon više od 10 godina od ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića nema pravosnažne presude optuženima za tu likvidaciju. Do danas niko nije sačinio ozbiljnu analizu zašto su presude, u tom kontroverznom – maratonskom sudskom postupku, ukidane zbog tehničkih i grešaka u pisanju, a i dokazi misteriozno nestajali iz spisa predmeta.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanac Prelević kazala je Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) da su u Izvještaju o realizaciji strategije reforme pravosuđa 2007. – 2012. predložili da država sama treba da obezbjedi nepristrasnu analizu o tome zbog čega je u tom slučaju, koji opravdano izaziva veliku pažnju javnosti, došlo do toliko ukidanja odluka.
U izvještaju, koji su uradili sa Centrom za monitoring i istraživanje (CEMI) piše da je ekspert Evropske unije Maurizio Salustro ranije pokazao zabrinutost zbog ukidanja presuda. Između ostalog tu je pomenut i predmet “Šćekić”.
Novina “Vijesti” prije nekoliko dana objavila je da jedna od uticajnih članica NATO-a za dalje pomake Crne Gore traži napredak u razrješenju više pravosudnih predmeta, između ostalog i u slučaju inspektora Šćekića, koji je ubijen 30. avgusta 2005. godine u sačekuši ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi.

Mjesto ubistva Šćekića Foto: V. Belojević

Mjesto ubistva Šćekića Foto: V. Belojević

Na Šćekića je tada nepoznati napadač ispalio rafal metaka. Šćekić je važio za čestitog policajca i bio je uključen u najvažije istrage zločina u Crnoj Gori. Radio je u timu koji je ispitivao ubistvo dvojice visokih policijskih funkcionera Gorana Žugića i Darka – Belog Raspopovića, te atentat na urednika “Dana” Duška Jovanovića
Za njegovo ubistvo optuženi su Ljubo Bigović, Saša Boreta (kao nalogodavci – podstrakivači) – Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić (kao izvršioci), koji su prema posljednjoj presudi osuđeni na ukupno 120 godina zatvora. Kao motiv ubistva u optužnici su navedena Šćekićeva otkrića u istrazi o bombaškom napadu na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima, iza kojih su kako se tvrdi u presudi stojali optuženi.
Za pomaganje u ubistvu bili su optuženi i: Alan Kožar, Vuk Vulević, njegov otac Radoslav, Danica Vuković, Goran Živković i Dušanka Vujović. Međutim, osim Kožara koji je osuđen na šest godina zatvora zbog bombaškog napada, ostali su oslobođeni optužbi da su imali veze sa likvidacijom Šćekića.

Zaštićeni svjedok

U toku tužilačke istrage pojavio se i kontroverzni zaštićeni svjedok Zoran Vlaović “Bohum” – navodno rođak nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.
Vlaović je kazao da mu se Boreta tokom boravka u karantinu zatvora u Spužu, povjerio da je Čila Šćekić ubio inspektora. Naveo je i da mu je Boreta doslovce rekao da je uz njega, glavni finansijer bio Bigović… Prema njegovim riječima likvidacija inspektora koštala je koliko vrijede dva “ferarija”.
U toku sudskog postupka za ubistvo Šćekića utvrđeno je da je iz suda nestao CD sa izjavom zaštićenog svjedoka Vlaovića.
Sestra ubijenog inspektora Slavica Šćekić u januaru ove godine podnijela je krivičnu prijavu protiv četvoro bivših i sadašnjih sudija Višeg suda, zbog nestanka CD-a sa iskazom zaštićenog svjedoka.
Šćekićeva je krivičnu prijavu podnijela protiv sudija Biljane Uskoković, Milenke Žižić, Valentine Pavličić i bivše sudije Slavke Vukčević. U prijavi se navodi da su sudije Vukčević, Uskoković, Žižić i Pavličić od 2009. godine do 2012. godine izvršile krivična djela nesavjestan rad u službi i zloupotreba službenog položaja nevršenjem dužnosti, što je dovelo do gubitka CD-a sa snimkom saslušanja zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića. Istraga o tom slučaju je u toku.
Gorjanac – Prelević je istakla da pored nedonošenja pravosnažne presude neobjašnjeni nestanak CD-a iz predmeta samo podstiče sumnje.

Gorjanc-Prelević Foto: Arhiva "Vijesti"

Gorjanc-Prelević Foto: Arhiva “Vijesti”

Naglasila je da su poslanici i sestra pokojnog Šćekića podnijeli inicijativu za istragu i utvrđivanje odgovornosti u tom slučaju, te da će i HRA pratiti šta će do kraja da bude urađeno.
Vrhovni sud je u posljednja tri dana održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama optuženih za ubistvo Šćekića na posljednju odluku Apelacionog suda. Vrhovni sud će u narednim danima donijeti odluku po žalbi optuženih.

Sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević ranije je saopštio da ostaje na snazi presuda podgoričkog Višeg suda iz oktobra 2012. godine, kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan – Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina robije zbog ubistva inspektora.

Pravno nevaljani dokazi
Vrhovni sud ranije je ukinuo presudu, ocjenjujući da se u ponovljenom postupku nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića (vlasnika hotela “Splendid”) i Vlaovića, jer su “pravno nevaljani dokazi”.
Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda. Iako ih je Vrhovni sud cijenio kao pravno nevaljane dokaze, u presudi iz februara piše da je iz izjava Vlaovića dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, i da su ih na taj zločin podstrekli Boreta i Bigović. U najnovijoj odluci Apelacionog suda pojašnjeno je da su “ispoštovana” uputstva Vrhovnog suda, i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su u skladu sa zakonom.
Piše da je iskaz od Vlaovića, uzet u istrazi 28. februara 2006. godine, sačinjen u skladu sa ZKP-om i da se mogao koristiti u postupku.
Iskaz zaštićenog svjedoka Apelacioni sud je prihvatio kao istinit, iako je prije dvije godine Boreta tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Veselina Veljovića da je podstrekao Vlaovića da lažno svjedoči na sudu u slučaju Šćekić. Prema posljednjim informacijama iz tužilaštva po prijavi Borete nije rađeno.

Pat pozicija

Sestra ubijenog inspektora Slavica Šćekić kazala je za CIN-CG da je sigurna da su za likvidaciju njenog brata krivi optuženi.
“Tu nemam sumnje. Smatram i da je iskaz zaštićenog svjedoka tačan. Međutim, sigurna sam da je motiv ubistva fingiran. Moj brat nije ubijen samo zbog istrage bombaških napada na “Splendid”. To se može vidjeti i u ponašanju sudova koji su u pat poziciji. Niti mogu da ih osude niti mogu da ih oslobode. Oni znaju pravi motiv, ali ga kriju…”, kazala je Šćekić.

Porodica ubijenog inspektora Foto: S. PRELEVIĆ

Porodica ubijenog inspektora Foto: S. PRELEVIĆ

HRONOLOGIJA:
2009. –

PRVA PRVOSTEPENA PRESUDA: Predsjednik vijeća Višeg suda Lazar Aković – Na po 30 godina zatvora osuđeni Vujadinović, Bigović i Boreta. Kožar osuđen na šest godina zatvora za bombaški napad na “Splendid”. Oslobođeni – Šćekić, Vuković, Živković, Vujović i Vulevići.

2010. –

PRVA DRUGOSTEPERNA PRESUDA: Predsjednik vijeća Apelacionog suda Milivoje Katnić – Ukinuta osuđujuća prvostepena presuda Višeg suda.

2011. –

DRUGA PRVOSTEPENA PRESUDA: Predsjednik vijeća Višeg suda Slavka Vukčević – Na 30 godina osuđen Čila Šćekić, Vujadinović, Bigović i Boreta. Kožar na šest zbog “Splendida”.

2012. –

DRUGA DRUGOSTEPERNA PRESUDA: Predsjednik vijeća Apelacionog suda Milivoje Katnić – Ukinuta osuđujuća druga prvostepena presuda Višeg suda.

2012. –

TREĆA PRVOSTEPENA PRESUDA: Predsjednica vijeća Višeg suda Biljana Uskoković – Na 30 godina osuđen Čila Šćekić, Vujadinović, Bigović i Boreta. Kožar na šest zbog “Splendida”.

2013. –

TREĆA DRUGOSTEPERNA PRESUDA: Predsjednik vijeća Apelacionog suda Milivoje Katnić – Potvrđena osuđujuća treća prvostepena presuda Višeg suda.

2014. –

PRVA ODLUKA PO ŽALBI: Predsjednica vijeća Vrhovnog suda Stanka Vučinić – Ukida se osuđujuća presuda Katnića i vraća na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu.

2015. –

ČETVRTA DRUGOSTEPENA PRESUDA: Predsjednik vijeća Apelacionog suda Dragiša Rakočević – Na 30 godina osuđen Čila Šćekić, Vujadinović, Bigović i Boreta.

Ana Komatina i Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment