FILM: Sveti Stefan: “Oteto ostrvo”

Prije deceniju i po, Sveti Stefan, jedno od najvrijednijih kulturnih dobara Crne Gore, dato je u zakup stranim investitorima. Za 14 godina, izdavanje ovog bisera prirode, državi i građanima Crne Gore, donio je nepunih 22 milona eura na ime zakupa, ili po milion i po na godišnjem nivou, što je skoro kao zakupnina za neki bolji restoran na crnogorskm primorju, nešto radnih mjesta, ali i nekontrolisanu gradnju u Miločerskom parku, sumnjivu vlasničku strukturu, neplaćene poreze.

Umjesto turističkog brenda od kojeg je korist trebalo da ima kompletna turistička privreda Crne Gore, danas je Sveti Stefan praktično privatni posjed, koji se više i ne nalazi u zvaničnoj turističkoj ponudi zemlje, daleko je i od pogleda crnogorskih državljana, čak i mještana.

Tokom višedecenijske vladavine DPS, Vlada je u više navrata nalazila i mijenjala zakupce za ovo prestižno ljetovalište.

Pitanja koje se nameću nakon svih ovih godina su– ko je stvarni zakupac Svetog Stefana i Miločera, kako izgledaju biografije formalnih zakupaca i kakvu korist od toga imaju njeni građani?

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) donosi odgovore na ova pitanja u okviru dokumentarnog filma „Oteto ostrvo“.

 

No Comments

Post A Comment