Tadić Mijović: Đukanović medije koje ne kontroliše naziva “medijskom mafijom”, “fašistima”…

Na Globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava u Londonu pod pokroviteljstvom vlada Velike Britanije i Kanade, Milka Tadić Mijović, predsjednica CIN CG, imala je izlaganje o situaciji u Crnoj Gori.

“Apsurdno je da sloboda medija u Crnoj Gori pada od kada je Crna Gora otvorila pregovore sa EU. Prije otvaranja pregovora, Crna Gora je bila na 54. Mjestu Indeksa slobode Reportera bez granica a danas je na 104. mjestu, među najniže rangiranim zemljama u Evropi. Razlozi za to su brojni, a između ostalog: napadi na novinare i nekažnjivost, finansijski pritisci, nepostojanje slobodnog medijskog tržišta, urušavanje javnog servisa, i kontinuirana medijska kampanja na novinare i medije koji nijesu pod kontrolom medijskih struktura”, rekla je Tadic Mijović

“U toj kampanji prednjači predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji predstavnike medija koje ne kontroliše naziva “medijskom mafijom”, “fašistima”, ”najvećom nesrećom Crne Gore”, itd. Ovakvim izjavama Đukanović samo podstiče kontinuiranu kampanju koju prorežimski mediji sprovode protiv neistomišljenika vlasti”, pojasnila je ona.

Tadić Mijović je posebno govorila o slučaju napada na Oliveri Lakić “koji ni nakon duže od godinu dana nije razriješen niti se čini da istražni i pravosudni organi čine napore da ovaj slučaj riješe”, kako je ona kazala.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, tokom diskusije je ukazala na neke od ključnih problema u oblasti slobode medija u Crnoj Gori.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević(Foto: Global Conference for Media Freedom)

“Mi smo svjedočili partijskom zauzimanju javnog servisa RTCG, a koje je između ostalog uključilo i nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta RTCG. Posebno je zabrinjavajuće da su nezakonite smjene rukovodstva RTCG izvedene pod obrazloženjem da je sklapanjem ugovora sa CGO-a, a radi realizacije projekta projekta koji je finansirala EU, nanešena šteta RTCG-u. Sud je potvrdio da te štete nije bilo, ali mi danas imamo partijski bilten umjesto javnog servisa“, naglasila je Uljarević.

Ona se osvrnula i na “diskreciono finansiranje medija, ali i Medijskog samoregulatornog savjeta čime se poništava njegova funkcija i uvodi koregulacija”, kako je rekla.  Zaključila je da su izazovi u ovoj oblasti kontinuirani a u tom kontekstu apostrofirala namjere Vlade da ograniči pristup informacijama nevladinim organizacijama, medijima i građanima.

Tokom diskusije se uključio i crnogorski ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, koji je ponovio poznate stavove vlasti da je Crna Gora posvećena medijskim slobodama i da radi na izmjeni zakonodavnog okvira.

No Comments

Post A Comment