U NJUJORKU ODRŽANA CEREMONIJA POVODOM NAGRADE PETER MACKLER CRNOGORSKOM NOVINARU: Martinović onemogućen da lično primi priznanje

Na Njujorškom gradskom univerzitetu (CUNY) je 27. septembra održana ceremonija povodom nagrada istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću iz Crne Gore. On je dobio prestižno priznanje Fondacije Peter Mackler, koje se dodjeljuje novinarima širom svijeta za hrabro i etičko novinarstvo.

Martinoviću su crnogorske vlasti uskratile pasoš i onemogućile da lično prisustvuje ceremoniji, zbog sudskog postupka koji se vodi protiv njega, tako da je nagradu primio njegov dugogodišnji kolega Michael Montgomery. Mongomeri je govorio o Martinovićevom radu i istraživačkim projektima. O medijima u regionu govorila je i Tanja Dojmi, sa njujorškog Columbia univerziteta. Ona je podvukla zabrinutost zbog prilika u regiji i Crnoj Gori, kada je sloboda medija u pitanju. Skup je moderirala medijaska analitičarka Marija Šajkač, a govorio je Alen Mlatišuma, iz Glasa Amerike.

Martinović se obratio skupu preko video linka iz Centra za istaživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).  Istakao je da nagradu vidi kao ohrabrenje i priznanje svim kolegama novinarima, koji se susrijeću sa prijetnjama i teškoćama u regionu koji sve više tone u autoritarizam.

Martinović je proveo 14 mjeseci u zatvoru, zbog navodnih veza sa kriminalnom grupom, o čijim je članovima izvještavao. Odbio je sve optužbe, a proces protiv njega traje skoro tri godine i još se ne nazire kraj. Martinović je učestvovao u više istraživačkih poduhvata, od kojih su neka dobila najveća priznanja u svijetu. Radi za nekoliko najuglednijih svjetskih medija, a u Crnoj Gori sarađuje sa CIN-CG.

No Comments

Post A Comment