Upozorenje Centra za zaštitu i proučavanje ptica: Požari prave pustoš, niko ne odgovara

Čini se da nema brda koje ne gori, a dim i pepeo osjećamo, vidimo i udišemo na čitavoj terotoriji države – upozorava Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Razlozi za to su, prema ocjeni aktivista ove nevladine organizacije, “ nemar, neznanje, ali i loša namjera”.

“U najvećem broju slučajeva radi se o požarima koji nastaju nakon paljenja livada, pašnjaka, biljnog otpada ili bilo koje druge vrste otpada. Požari izazvani na ovaj način, veoma lako se otrgnu kontroli i prošire na velike površine, a nerijetko zahvate i šumski kompleks” , ocjenjuju u CZIP-u, uz niz fotografija dostavljenih Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG)    

Zabluda je, prema nihovim riječima, da je paljenje livada i biljnog otpada rješenje već naprotiv, samo donosi štetu i prirodi i ljudima. 

“…Požarima se uništava ogromna količina biljne mase koja je prisutna na livadi, odnosno uništava se kompletna mikroflora i mikrofauna na opožarenom području, ali dolazi i do smanjenja sadržaja humusa u zemljištu i do narušavanja njegove strukture. Osim biljaka, jednako su ugrožene i životinje, koje ovim putem gube svoje stanište”, upozorava CZIP. 

Umjesto paljenja livada, aktivisti ove NVO predlažu da se predvide mjesta za odlaganje biljnog otpada koje će se vremenom razgrađivati, a na kraju biti korisno kao organska materija koja može dodatno obogatiti zemljište. 

“Kada se paljenje poljoprivrednog otpada otrgne kontroli, dešavaju se i šumski požari pri čemu se direktna šteta najčešće predstavlja kao ekonomski problem i izražava se u metrima kubnim izgubljene drvne mase. Međutim, ono što brojevi ne mogu pokazati je stvarni uticaj na ekološku funkciju šume. U potpunosti uništen biljni i životinjski svijet, zagađenje tla i vazduha, posljedice su koje možemo da vidimo i do 70 godina kasnije, koliko je jednoj opožarenoj šumi potrebno da se oporavi”, kažu u CZIP-u.

Podsjećajući da je gotvo  60 odsto teritorije Crne Gore pokriveno šumama, koje se svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi, CZIP upozorava da “veliko bogatstvo koje imamo,  nesavjesnim ponašanjem i odnosom prema prirodi, možemo izgubiti bukvalno za jedan dan”.

Uz ocjenu da kaznena politika “gotovo u potpunosti izostaje”, CZIP ocjenjuje da je neophodna bolja međusektorska saradnja komunalne policije i inspekcije, vatrogasnih stanica i lokalnih samouprava, ali i da treba raditi na edukaciji i jačanju svijesti građana o posljedicama paljenja livada i otpada.

No Comments

Post A Comment