Za kršenje mjera samo lična odgovornost

Nakon što su se članovi Savjeta za borbu protiv kovida-19 i Vlade tokom prethodnog vikenda ponovo oglušili o mjere protiv koronavirusa koji sami donose, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović poručila je da svako snosi ličnu odgovornost za kršenje naredbe, bez obzira na to sa koje adrese dolazili.

Ona je prethodno, u jutarnjem programu RTCG, kazala da kršenje mjera tokom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama kritikuju oni koji su ih sami kršili 15 do 20 dana ranije. Kasnije je pojasnila da nije u pitanju politička izjava, već da je htjela da naglasi da svi subjekti jednako moraju da poštuju mjere.

”Dakle, mjere se moraju poštovati jer je to trenutno jedini i zajednički viši cilj na koji ne smije biti uticaja niti politike niti bilo koje druge vrste uticaja. Mjere moraju da se poštuju i apsolutno osuđujem nepoštovanje mjera sa bilo koje adrese dolazile i svi moramo pokazati ličnim primjerom, u prvom redu institucije koje o tim mjerama odlučuju da su one veoma važne”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je juče na konferenciji “Crna Gora u vrijeme pandemije – činjenice i izazovi”, u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo i dnevnog lista “Vijesti”, kazala da je preko 50 odsto punoljetnih vakcinisanih prvom dozom uspjeh, s obzirom na to da je Crna Gora zemlja koja je od 2016. do 2019. godine “spala” sa 90 na oko 20 odsto djece koja su vakcinisana MMR-om.

On je rekla da se tokom mandata prethodne Vlade rezultat PCR testa čekao i po sedam, osam dana, kao i da se sada testira četiri puta više u odnosu na taj period.

”Zato, između ostalog, s ponosom mogu da kažem da ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bismo bili upodobljeni niti “corona free” niti bilo kojoj zelenoj listi, već testiramo najmanje četiri puta više nego tokom 2020. godine jer nema kontrole epidemije bez opširnog istraživanja. A, upravo je opsežno, a ne jednostrano istraživanje, tačka gdje se zdravstvo i mediji srijeću i ukrštaju, a samo iz tog sveobuhvatnog nalaza izvodi pravilan i tačan nalaz”, kazala je.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović rekla je da se epidemiološka situacija ne razlikuje mnogo u odnosu na godinu ranije, da imamo trend rasta oboljelih i da je Crna Gora slika Evrope u malom.

”Vakcinacijom je smanjen pritisak na bolničke kapacitete, virus se dominantno širi među nevakcinisanima. Vakcine jesu moćno oružje, ali ne dovoljno i jedino”, rekla je Brajovićeva.

Govoreći o ljudskim pravima, ombudsman Siniša Bjeković je između ostalog rekao da su ljudska prava i slobode jedna od najvećih žrtava ove pandemije. On je istakao da se čak i u ovakvim vanrednim situacijama ne mogu ograničiti apsolutna prava i da zaštitnik ljudskih prava dobija veliki broj pritužbi građana, koje se uglavnom odnose na indirektnu diskriminaciju… Bjeković je kazao i da nije našao pravni osnov za usvajanje digitalne kovid potvrde, za razliku od Hrvatske koja je donijela posebnu uredbu.

Na konferenciji je ocijenjeno da nijedna zemlja nije bila spremna za pandemiju, da je vrijeme za solidarnost i nacionalno jedinstvo, te da ulaganje u zdravstveni sistem koji će biti dostupan svakom građaninu treba da bude zadatak Vlade i kompletnog društva.

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Jakov Milatović je kazao da je Crna Gora ušla u pandemiju sa upitnošću održivosti javnih finansija, kao i da je budžetski deficit u posljednjih 13 godina bio na nivou od šest odsto BDP-a.

”Ušli smo sa javnim dugom koji je jedan od najvećih u Evropi i prošlu godinu završili sa padom ekonomije od 15 odsto”, kazao je Milatović, dodjaući da je rupa u budžetu prošle godine bila na nivou od oko 450 miliona eura.

Nova Vlada je, prema riječima Milatovića, stavila akcent na očuvanju turističkog sektora i pomoći građanima i privredi kroz pakete mjera, a rezultat svega je 700 miliona eura prihoda do kraja trećeg kvartala od turizma.

”Uz to, na kraju juna imali smo rast ekonomije od 19 odsto što je snažan oporavak ekonomske akrtivnosti”, naglasio je Milatović.

On je dodao i da je poslije duže vremena prvi put zabilježen suficit budžeta.

A. KOMATINA/M.MIRJAČIĆ

No Comments

Post A Comment