KOCKA: Prijatelji Vei Seng Pue reklamiraju poker turnire kod Brana Mićunovića

May 16, 2015

Firma Macau Billionare Poker (MBP), iza koje stoji Fil Ivi (Phil Ivey), prijatelj crnogorskog državljanina Vei Seng Pue više puta uhapšenog zbog organizovanja lanca ilegalnog klađenja , promoviše poker turnire u Bečićkom kazinu “Royale”, čiji su vlasnici Branislav Brano Mićunović i Sava Džigi Grbović.

To se može vidjeti na sajtu firme “MBP” - Macau Billionaire Poker (www.mbp.com).
Kazino “Royal” nalazi se u hotelu Splendid u Bečićima, a  posluje u sklopu preduzeća za priređivanje igara za sreću “Džek pot”.
Registar svjetskih kompanija “opencorporates.com” navodi da su firmu “Džek pot” osnovali Grbović i  Mićunović. S druge strane, na internet stranici firme MBP iz Makaoa, kockarske oaze u Kini, može se pročitati da je savjetnik za biznis i ambasador u toj kompaniji  renomirani poker igrač Fil Ivi.

Podaci o funkciji Ivija na sajtu "mbp.com"
Podaci o funkciji Ivija na sajtu "mbp.com"

On je, prema pisanju američkog medija “Las Vegas Review”,  nakon hapšenja u Las Vegasu ponudio američkim vlastima 2.5 miliona američkih dolara kaucije za Crnogorca Vei Senga i njegovog sina Darena.
Vei Seng Pua uhapšen je 14. jula prošle godine u Las Vegasu, a američka federalna bezbjednosna agencija (FBI) optužila ga je da je nelegalnim klađenjem stekao oko 300 miliona dolara i povezala ga sa kriminalnom organizacijom “14K Triad”.
Navodno, visokorangirani član te kriminalne skupine je, na predlog premijera Mila Đukanovića, kao osoba “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore” dobio crnogorsko državljanstvo.
Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo CIN-CG je ranije pokazalo da je Pua u Crnoj Gori poslovao sa ljudima bliskim premijeru, a nekima od njih  čak i plaćao bankarske dugove.

Savjetnik za biznis i ambasador: Ivi
MBP savjetnik za biznis i ambasador: Ivi

Sud odbacio FBI dokazni materijal

Dokazni materijal američkog Federalnog istražnog biroa do kojeg je došao CIN-CG  potvrđuje da je Pua povezan i sa Petrosom Statisom crnogorskim biznismenom grčkog porijekla koji je suvlasnik jedne banke, nekoliko medijskih kuća i suvlasnik ili direktor cijelog niza kompanija u Crnoj Gori.
Međutim, prema posljednjim informacijama, dokazi FBI protiv malezijca su odlukom Okružnog suda u Nevadi prikupljeni “na nezakonit način”, pa su samim tim i odbačeni.
Poker turnire koji se održavaju u Splendidu organizuje kiparska kompanija “Live Events International”. Ona je organizator turnira u sklopu WPT - svjetske poker ture. Na sajtu te kompanije može se vidjeti da su u ovogodišnjoj sezoni organizovali turnire na Kipru, Crnoj Gori, ali i u Bugarskoj.
Glavna nagrada na turniru u Splendidu, koji se održavao od 20. februara do 1. marta, iznosila je čak 750.000 eura.

Turnir u Splendidu na sajtu MBP
Turnir u Splendidu na sajtu MBP

Na bilbordima koji se mogu vidjeti na crnogorskim ulicama reklamiraju se “Texas Holdem” poker turniri u organizaciji te kiparske firme, a koji se održavaju u Splendidu.

Hazarderi iz Rusije, Ukrajine,
    Bugarske, Norveške, Kipra...

Hotel “Splendid” bio je pod okupacijom više od 400 hazardera iz svih evropspkih država i Bliskog istoka, koji su se krajem marta borili za pola miliona eura na “Texas holdem” poker turniru, objavljeno je na sajtu "primorskenovine.me".
U tekstu piše da je organizator turnira kompanija  "Live Events International" i da u “Splendidu” zbog velikog broja takmičara nije bilo slobodnih soba.
Hazarderi su stigli iz Libana, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Poljske, Bugarske, Norveške, Kipra, Izraela, Turske, Rumunije, Francuske, Italije kao i svih nekadašnjih jugoslovenskih republika.
“Kockarski duh se osjeća svuda u Budvi, koja je oblijepljena velikim bilbordima sa natpisima o organizaciji velikog pokeraškog turnira”, objavljeno je između ostalog u tekstu Primorskih novina pod nazivom “Evropski i kockari sa Bliskog istoka okupirali Splendid”.

splendid turnirrr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *