Dodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo: CIN CG-u prva nagrada za istraživanje “Portonovi je vlasništvo ćerki predsjednika Azerbejdžana”

Novinarke Biljana Matijašević i Alisa Hajdarpašić dobitnice su evropske nagrade za istraživačko novinarstvo za tekst “Portonovi je vlasništvo ćerki predsjednika Azerbejdžana”, koji je objavio crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo.

“Izuzetna mi je čast dobiti nagradu, zahvalnost EU Delegaciji koja podstiče istraživačko novinarstvo”, rekla je Matijašević, na dodjeli nagrada u EU Info centru.

Njena koleginica Hajdarpašić je dodala da je ovo veliki podsticaj za nju kao mladu novinarku.

Druga nagrada pripala je novinarki TV Vijesti Svetlani Đokić za serijal “Put osvete”, a treću nagradu dobili su novinari Saša Dragojlo, Vladimir Otašević i Marko Vešović za tekst “ Milionski poslovi sina Svetozara Marovića u Srbiji”.

Specijalno priznanje za kontinuirano istraživanje dobio je Dejan Milovac iz MANS-a “Dosije Carević: Svi predsjednikovi ljudi”.

Predsjednica žirija Lejla Bičakčić i članovi Milica Pešić i Vladan Mićunović  odlučivali su o najboljima od 21 prijave koja je stigla ove godine.

Ministarka javne uprave i medija Tamara Srzentić je, na dodjeli nagrada u EU info centru, istakla da se u Crnoj Gori mora stvoriti ambijent za bezbjedno istraživačko novinarstvo.

Šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa je, u online obraćanju, ukazala na važnost slobode medija i istraživačkog etičkog novinarstva.

Predsjednica CIN CG-a Milka Tadić Mijović je navela da se po treći put dodjeljuju nagrade u okviru velikog regionalnog projekta „Unapređenje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“, koji sprovodi Balkanska istraživačka regionalna mreža- BIRN, sa više partnera u Evropi, regiji i Turskoj, a podržava EU.

“ Mi smo u Centru naročito sretni što je u ove tri godine prijavljeno preko 60 radova iz medija u Crnoj Gori, kako nacinalnih tako i lokalnih, kao i nevladinih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom. Među dobitnicima bilo je novinara i novinarki iz MANS-a, Pobjede, RTCG, Dana, televizije i novine Vijesti, CIN-CG, Radio Berane, portala Lupa…”, dodala je Tadić Mijović.

Prva nagrada je 5.000 eura, druga 3.000, a treća 2.000 eura.

No Comments

Post A Comment