DOSIJE BRINDIZI (2): Drama sa nekadašnjom imovinom Mićunovića

U Osnovnom sudu u Kotoru još nije riješen predmet koji je pokrenuo sada već pokojni Ćiro Kanone (Ciro Cannone), Italijan iz Brindizija osuđivan zbog pranja miliona eura od šverca cigareta.
Kanone je još 2013. tužio pastorka Roberta Ivicu Šušića (Robert Ivitsa /Raul/ Shushich), inače studenta Univerziteta Donja Gorica i potpredsjednika mladih Atlantskog savjeta.
U tužbi Kanone tvrdi da mu je Šušić oteo stan od 79 kvadrata i garažu nedaleko od Svetog Stefana i Miločera.
Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) tužbu je podnijela Kanoneova punomoćnica, advokatica iz Podgorice Mirjana Tomović, 16. avgusta 2013.
Tomović je u razgovoru sa novinarom CIN-a-CG potvrdila da je predmet za povraćaj stana pokrenut, a trenutno je zamrznut zbog smrti Ćira Kanonea.
“Ćiro Kanone je preminuo prošle godine. Njegovi zakonski nasljednici trebalo bi da aktiviraju taj predmet”, kazala je Tomovićeva.

Tužba Kanonea protiv Roberta Šušića

Tužba Kanonea protiv Roberta Šušića

Kanone je stan i garažu kupio u februaru 2012. Stan se nalazi na prestižnoj lokaciji na našem primorju, blizu Miločera. Za tako  mjesto cijena od 125.000 eura, koliko je plaćen stan, bila je prilično povoljna.

Stan i garaža kupljeni kod Mićunovića
CIN-CG imao je uvid u kupoprodajni ugovor pokojnog Italijana. Kanone je za kupovinu stana u njegovo ime ovlastio tadašnju suprugu Marijanu Kaluđerović (Mariana Kalugerovich), državljanku Bugarske, sa prebivalištem u Podgorici.
Zanimljivo, Kanoneu je stan prodala firma “Anagusta”, kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, koji se sa premijerom Milom Đukanovićem i Stankon Canetom Subotićem nalazio na optužnici za šverc cigareta italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija.
Potpisnik kupoprodajnog ugovora u ime “Anaguste” bio je Nenad Mićunović, bratanić Brana Mićunovića.
Kada je, godinu i nešto nakon kupovine, u julu 2013. godine Kanone došao u Crnu Goru čekalo ga je neprijatno iznenađenje – nije mogao da otključa stan. I to samo nekoliko dana nakon što mu je italijanska finansijska policija za borbu protiv mafije (Guardia di Finanza) zaplijenila u Brindiziju milionsku imovinu.

Ugovor Kanonea i Mićunovića

Ugovor Kanonea i Mićunovića

Kanone nije htio da se pomiri sa gubitkom stana i garaže u Crnoj Gori. Optužio je pastorka  Šušića, sina njegove supruge Marijane, da ga je prevario i da je stan bez njegovog znanja prebacio na sebe i postavio novu bravu.
U tužbi, u koju je CIN-CG imao je uvid, između ostalog, piše da je u katastru i od notarke Irene Polović saznao da je 2. februara 2012, samo dan nakon što je postao vlasnik te imovine, njegova supruga Marijana iskoristila punomoćje, koje joj kako tvrdi on nije dao, i prebacila (prodala) stan i garažu njenom sinu Robertu.
Kanone je tužbom od Osnovnog suda u Kotoru tražio da se proglasi ništavim ugovor između njegove supruge i njenog sina.
U tužbi je tražena i privremena mjera, zabrana da Robert Šušić proda sporni stan i garažu.
Ipak, prema podacim koje je prikupio CIN-CG, Kanone tužbom nije uspio na vrijeme da spriječi prodaju stana. Njegov pastorak Šušić je 12. avgusta 2013, kod budvanske notarke Slavke Vukčević, zaključio Ugovor o poklonu sa tada maloljetnim Podgoričaninom i kako piše u ugovoru kumom, koga su zastupali roditelji Ivan i Nina Đonović. Tim ugovorom Šušić je prenio vlasništvo nad stanom i garažom na maloljetnog Đonovića.

Tužba protiv maloljetnika
Tu nije bio kraj drami oko nekadašnjeg stana Mićunovićeve firme “Anagusta”.
Šušić je, navodno, u februaru ove godine postao, kako tvrdi žrtva prevare.
On je, preko svog advokata Čeda Dobrovića, protiv maloljetnika podnio tužbu Osnovnom sudu u Kotoru tvrdeći da stan nije želio da pokloni, već proda po dogovorenoj cijeni od 165.000 eura.
Tužbom traži da sud poništi Ugovor o poklonu i da se stan vrati u njegovo vlasništvo.

Tužba Šušića protiv maloljetnika

Tužba Šušića protiv maloljetnika

“Tužilac i njegova majka Marijana su prodavali predmetne nepokretnosti, a za njihovu kupovinu su se interesovali Ivan i Nina Đonović.
U momentu kad su postigli prihvatljivu prodajnu cijenu nepokretnosti – 165.000 eura tužilac (Robert) se sa Đonovićima dogovorio da zaključe ugovor o prodaji predmetnih nepokretnosti… Ivan Đonović je, međutim, predložio tužiocu i notaru da zaključe ugovor o poklonu, bez obzira što se radi o ugovoru o prodaji, sa obrazloženjem da u pogledu realizacije dogovorenih elemenata u dijelu isplate kupoprodajne cijene nepokretnosti neće biti nikakvih problema, ali da njemu više odgovara da ugovor o poklonu zaključi na ime maloljetnog tužioca, zbog plaćanja predviđenih dadžbina”, piše između ostalog u tužbi Šušića.
Prvi notar je, tvrdi se u tužbi, odbio da napravi takav ugovor, sa objašnjenjem da bi to bio “nezakonit pravni posao”.
“Stoga su tužilac i Đonovići kod notara Slavke Vukčević iz Budve zaključili ugovor o poklonu, pri čemu ovom notaru nijesu naglašavali da se radi o ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti. Tužilac je doveden u zabludu od strane Ivana Đonovića, kome je povjerovao da će mu isplatiti kupoprodajnu cijenu nepokretnosti”, piše u tužbi koju je sačinio advokat Dobrović.
Šušić za CIN-CG nije htio da komentariše dešavanja sa stanom, koji je nekada bio u vlasništvu Kanonea. Zatražio je da se pitanja proslijede njegovom advokatu Dobroviću, koji se nije javljao na brojne telefonske pozive CIN-a-CG.

Pranje novca i šverc cigareta i droge

Ćiro Kanone, koji je u posljednjim godinama svog života očito imao dobre veze u Crnoj Gori bio je u žiži italijanskih medija i tamošnjih istražnih organa.
Italijanski medij “Trnews.it” u julu 2013. godine objavio je da je sad već pokojni Ćiro Kanone predvodnik švercerske organizacije.
Finansijska policija za borbu protiv mafije te godine Ćiru i njegovom sinu Oskaru zaplijenila je trajno imovinu vrijednu blizu šest miliona eura, nakon istrage koja je trajala više od godinu.
Njegova firma, koja je  poslovala u sektoru proizvodnje plastike, je tada konfiskovana, a zvanični organi su navodili da je  porodica Kanone novac prala u Italiji, Monaku, San Marinu, Bahamima…

Dio tužbe Kanonea protiv Šušića

Dio tužbe Kanonea protiv Šušića

To nije bio prvi put da su Kanoneovi  na udaru policije. Po švercu i pranju novca tamošnjim pravosudnim i bezbjednosnim organima poznati su više od 15 godina.
Medij “Brindisireport.it” u martu 2010. godine objavio je da je finansijska policija i tada plijenila njihovu imovinu (stanove, automobile, novac na računima…) vrijednu preko četiri miliona eura. A još u mart 2001, italijanska “La repubblica” je objavila informaciju da je finansijska policija otkrila kriminalnu organizaciju, koja se bavila pranjem novca od šverca cigareta. Tada je uhapšeno i optuženo 17 osoba i zaplijenjena švercovana roba vrijedna oko 25 milijardi tadašnjih italijanskih lira.
Među uhapšenim bilo je osoba poznatih i po švercu droge. Prema podacima policije ta ogranizacija imala je ogranke u italijanskoj regiji – Lombardija, Švajcarskoj i San Marinu. Zbog pranja novca i šverca cigareta Ćiro je u maju 2009. osuđen na pet godina zatvora, a njegov sin Oskar na šest.

Polje interesovanja terorizam i sajber kriminal

I Robert Šušić, kao njegova majka, ima bugarsko državljanstvo i prebivalište u Podgorici. Robert je student na master studijama Univerziteta Donja Gorica (UDG. Taj fakultet radi u sklopu firme “Univerzitats” u kojoj je suvlasnik premijer Đukanović.
Na sajtu Atlanskog saveza Crne Gore stoji da Šušić ima funkciju potpredsjednika mladih te organizacije. U njegovoj biografiji piše da je stekao specijalizaciju za spoljnu politiku i diplomatiju. Trenutno je i na funkciji i potpredsjednika “YATA international” (Mladih Atlanskog saveza na međunarodnom nivou).
“Polja njegovog interesovanja su istraživanja međunarodnih odnosa, međunarodna bezbjednost – na polju terorizma i sajber kriminala u zemljama u razvoju”, piše između ostalog u biografiji Šušića.

Šušićeva biografija na sajtu YATA-e

Šušićeva biografija na sajtu YATA-e

Preduzetnica sa dvije firme u Podgorici

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Marijana Kaluđerović u glavnom gradu Crne Gore posjeduje dvije firme – “La Serenissima” i “LMP”. Firmu “La Serenissima”, koja se bavi trgovinom na malo namještajem, opremom za osvetljenje i ostalim predmetima za domaćinstvo u specijalizovanim prodavnicama, u avgustu 2002. osnovao je Italijan Serđo Rombaldoni (Sergio Rombaldoni).
Kaluđerovićeva se prilikom osnivanja vodila kao ovlašćena zastupnica i izvršna direktorica te firme. Nepunu godinu kasnije Rombaldoni istupa, a Kaluđerovićeva postaje vlasnica firme, dok njene prethodne funkcije preuzima Goran Kaluđerović. Druga firma “LMP” bavi se nespecijalizovanom trgovinom na veliko, a osnovana je u martu 2011, sa adresom u zgradi Maxim u Podgorici. Njeni osnivači su Robert Šušić (40%), Marijana Kaluđerović (50%) i Bugarin Dimitar Guerganov (Dimiter Guerganov).

Zgrada Mićunovića, u kojoj se nalazi stan za koji je Kanone tvrdio da mu je otet

Zgrada Mićunovića, u kojoj se nalazi stan za koji je Kanone tvrdio da mu je otet

Vladimir Otašević i Ana Komatina

No Comments

Post A Comment