Dosije Vei Seng Pua (1): Visokorangirani član trijade „14K“ vraćao dugove crnogorskih firmi

Malezijski milioner Vei Seng Pua (Wei Seng Phua), uhapšen u Las Vegasu u julu 2014. zbog organizovanja lanca ilegalnog klađenja, poslovao je u Crnoj Gori sa ljudima bliskim premijeru Milu Đukanoviću. Nekima od njih je čak plaćao i bankarske dugove.

Američka federalna bezbjednosna agencija (FBI) optužila je Pua da je nelegalnim klađenjem stekao oko 300 miliona dolara i povezala ga sa kriminalnom organizacijom “14K Triad”. Riječ je o azijskoj verziji mafije koju je u Kini, kao anti-komunističku organizaciju, 1945. osnovao general Kot Siu-wong. U  kineskom građanskom ratu preselila je u Hong Kong i prerasla u najveću trijadu na svijetu. Devedesetih godina imala je 25.000 pripadnika koji su se bavili prodajom droge, prostitucijom, trgovinom ljudima, pranjem novca, reketiranjem i ilegalnim klađenjem. Tih godina bila je poznata i po izuzetno brutalnim ubistvima, ali je nakon jednog incidenta u Makau, kada je uhapšen njen lider, promijenila stil i danas se uglavnom bavi pranjem novca i lihvarskim kreditima.
Prema tvrdnjama američkog FBI-a, Vei Seng Pua je visokorangirani član ove kriminalne organizacije. Međutim, kao osoba “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore”, ovaj visokorangirani član trijade dobio je crnogorsko državljanstvo. Dogodilo se to u periodu od oktobra 2013. do oktobra 2014. godine na lični prijedlog crnogorskog premijera.

Drzavljanstva 1
Pua je i nesuđeni ambasador San Marina u Crnoj Gori. Naime, 1. februara 2011. dobio je diplomatski pasoš San Marina da bi postao nerezidentni ambasador u Crnoj Gori, gdje je već razvio biznis. Njegove kockarske veze, kako je portalu “Libertas” kazao ministar inostranih poslova San Marina, trebale su doprinijeti izgradnji luksuznog hotelskog kompleksa u tom gradu-državi. Do izgradnje nikad nije došlo, ali ni Pua predsjedniku Filipu Vujanoviću  nije ni predao akreditive. Zato je nakon svog prvog hapšenja u Makau, u junu 2011., pozvan da vrati diplomatski pasoš.

Novac od kocke investiran u Crnoj Gori?

Maler u San Marinu ne znači da Pua nema iskustva u hotelijerskom biznisu. On, naime, preko povezanih društva Adriatic Properties sudjeluje u upravljanju hotela “Aman Resorts-Sveti Stefan”.

U bazi Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) prvi put se pojavljuje 23. novembra 2010. godine. Tada je u Podgorici osnovao firmu veoma obećavajućeg naziva – “Really Useful” (u prevodu, “Zaista korisna”). Djelatnost te firme su „konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”. Desetak dana kasnije, 3. decembra 2010. godine Pua postaje suvlasnik (sa 16 odsto kapitala) podgoričke firme “First seafront estate”. Nju je još u decembru 2007. godine osnovala kompanija “Golden Estate” čiji je izvršni direktor grčki biznismen Petros Statis. I Statis je na zahvaljujući premijeru postao državljanin Crne Gore.
Kao predsjednik borda direktora firme “Adriatic propertis“ (osnovane u oktobru 2006.) Statis je praktično postao zakupac Grad hotela “Sveti Stefan“, ali je poslove u Crnoj Gori vodio za potrebe grčkog biznismena Viktora Restisa, vlasnika “Restis grupe”. Restis je uhapšen u julu 2013. godine u Grčkoj zbog istrage o finansijskim malverzacijama.

Osim poslova sa nepokretnostima, Statis se upustio i u bankarstvo. Novinari CIN-a imali su uvid u revizorski izvještaj njegove “First Finansial” banke (sada “Universal Capital”) sa kraja 2013. godine.
U tom izvještaju navedeno je da je Banka na osnovu Sporazuma o izmirenju duga od 3. decembra 2013. godine stekla nekretnine u katastarskoj opštini “Reževići I”, ukupne površine 22.172 metara kvadratnih, koje su bile u vlasništvu Puove firme “First seafront estate”.
Vrijednost nekretnine koju je stekla Statisova banka procijenjena je na 2.245.000 eura.

Diplomatski pasoš za nerezidentnog ambasadora u Crnoj Gori (www.thewhistleblower.org)

Diplomatski pasoš za nerezidentnog ambasadora u Crnoj Gori (www.thewhistleblower.org)

Imovinom svoje firme vratio tuđe dugove

Tim je sporazumom izmiren ukupan dug od 2.076.000 eura, kojeg je prema banci do tada imalo osam firmi: “Galea”, “First Financial Holdings”, “Stan Projekt”, “Balkan Energy”, “Golden Estate”, “Mont Voyage”, “First Seafront Estate” sve iz Podgorice, kao i firma “Konel Monte” iz Herceg Novog. Osim firme “Galea”, “Stan Projekt”,  i “Konel Monte”, sve firme iz ovog sporazuma sa  Statisovom “First Financial” bankom nalaze se na istoj adresi – Ulcinjska br.3.

Prema podacima CRPS-a, kompaniju “Galea” je 9. februara 2005. godine osnovala Ana Marović, rođena Perović. Ona je kćerka biznismena Dragana Perovića, bivšeg vlasnika “Pro Montea”, a sadašnjeg vlasnika lanca hotela i restorana “Astoria” u Budvi, Kotoru i Podgorici. Čini se da Perovića, Statisa – kod kojeg je njegova kćerka bila zadužena – i premijera Đukanovića vezuje i lično prijateljstvo. Đukanović je krajem oktobra 2013. godine bio Perovićev gost na otvaranju hotela “Hemera” u centru Podgorice, a obojica su bili na Statisovoj svadbi u hotelu “Splendid” u julu 2007. godine.

Svadba u Splendidu

Premijer Đukanović i Dragan Perović na svadbi Petrosa Statisa u hotelu Splendid

 

To prijateljstvo nije spriječilo da imovina Dragana Perovića prošle godine dva puta bude na meti napadača.
U centru Podgorice, u noći između 10. i 11. juna prošle godine, zapaljen je i u potpunosti uništen Perovićev “mercedes”, kojeg je koristila kćerka Ana Marović, osnivač spomenute firme “Galea”. Pola godine kasnije, 19. decembra  u eksploziji je uništen i „audi“ Perovićevog sina Nikole, u ekspoloziji koja se dogodila u neposrednoj blizini Ministarstva pravde i Višeg tužilaštva. Policija intenzivno traga za počiniocima…

Perović je u telefonskom razgovoru sa novinarkom CIN-a rekao da njegova kćerka više nema veze sa firmom Galea. Umjesto nje, firmu kao vlasnik i direktor sada vodi njen djever Danilo Marović. On je u telefonskom razgovoru tvrdi da nije istina da je firma “First Seafront Estate” prebijala dug njegove firme. Za Petrosa Statisa i uhapšenog malezijca Veng Seng Pua, kazao je da je čuo za njih, ali ih ne poznaje. Njegova tvrdnja da “First Seafront Estate” nije prebila dug “Galee” prema “First Financial” banci izuzetno je važna jer je u suprotnosti sa revizorskim izvještajem kojeg je KPMG izradio o poslovanju “First Financial” banke za 2013. godinu.

Izvjestaj Revizora KPMG
“First Financial Holdings” i „Golden Estate“ su Statisove firme. Direktori i osnivači firme “Balkan Energy” su Konstatin Panousopulos, Kimon Palinginis, Predrag Drecun, Siniša Ivančević, “Balkan Energy corp” i “Golden Estate”. Firmu “Mont Voyage” u februaru 2011. godine osnovao je Predrag Leković (40 odsto osnivačkog kapitala) i kompanija “Golden Estate” (60 odsto osnivačkog kapitala). Zadnja firma u ovom sporazumu je Konel Monte,  „kćerka“ dubrovačke firme Konel koja je 2013. otišla u stečaj, a njen je vlasnik pravosnažno oslobođen optužbe da je reketirao dubrovačkog hotelijera Gorana Štroka.  Tako je Statis bankarskim Sporazumom o izmirenju duga „poravnao“ dugovanja svojih prijatelja i nekoliko sopstvenih firmi.

VIS Pua isprevljeni projekat za sajt
Bivši crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Drecun za CINCG nije želio da komentariše svoj angažman u firmi “Balkan energy” i banci “Universal Capital”, koje se povezuju sa Statisom. Nakon prvog telefonskog kontakta obećao je novinarki CIN-a da će se javiti kasnije, ali više nije odgovarao na pozive. Naime, on je prije nekoliko dana kazao da nije ni direktor ni osnivač firme “Balkan energy”, ali smo u javnim podacima CRPS-a utvrdili da je, 24.septembra 2009. godine upravo on upisan kao izvršni direktor, ovlašćeni zastupnik i član odbora direktora firme “Balkan energy”. U januaru 2010. godine, prema istim podacima, prestaje biti direktor i zastupnik, ali ostaje na funkciji člana odbora direktora te firme. Drecun je trenutno izvršni direktor Statisove “Universal Capital” banke.

 

Vladimir Otašević i Ana Komatina

No Comments

Post A Comment