DRŽAVNA KOMISIJA OBUSTAVILA POSTUPAK: Montefarm nezakonito dodijelio posao Glosariju

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je, kao nezakonito, rješenje “Montefarma” o izboru najpovoljnije ponude za dva lijeka u ampulama, čija je procijenjena vrijednost oko 250.000 eura.

Za najpovoljnijeg ponuđača dva lijeka “epoetin alfa” Montefarm je izabrao firmu “Glosarij”, a na takvo rješenje državnoj komisiji žalila se “Farmegra”.

Ta firma, čiji je stoprocentni osnivač “Evropa lek pharma” iz Beograda, u žalbi je istakla da je Montefarm povrijedio zakon, favorizovao “Glosarij” i nije obezbijedio konkurenciju među ponuđačima.

Montefarm je na to odgovorio komisiji da je “Farmegra” za dvije partije, ponudila “biološki sličan” lijek, iako nije naznačeno da je to moguće, tvrdeći da se podrazumijevalo da su ponuđači dužni da ipak dostave biološki lijek.

Komisija, kako piše u rješenju, smatra da je nejasno zašto je Montefarm kao neispravnu ocijenio ponudu “Farmegre”, koja je ponudila biološki sličan lijek “Binocrit” .

Montefarmu je, 17. marta, naloženo da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i da, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja, donese zakonitu odluku.

Rastvor za injekcije “epoetin alfa” koristi se u bolnicama, za liječenje anemije povezane sa hroničnim zatajenjem bubrega, kao i kod osoba koje primaju hemioterapiju za određene tipove kancera.

Dvije sporne partije dio su godišnjeg tendera za nabavku ampuliranih ljekova, koji je vrijedan oko 19 miliona. Tim tenderom traženo je više od 300 vrsta ljekova, koji su neophodni državnim apotekama i bolnicama.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) prošle sedmice je objavio da je Glosarij, u stoprocentnom vlasništvu Branislava Martinovića, od 2012. do sredine marta ove godine dobio od Montefarma oko 98 miliona za ljekove i medicinska sredstva.

Dodatnih 6.000.000 dobila je njegova druga firma “Glosarij CD”. CIN-CG je objavio da je bivši direktor Montefarma Budimir Stanišić u januaru kupio polovinu akcija u firmi Medica, sa kojom je ranije u ime države sklapao ugovore za nabavku ljekova. On je, prilikom sklapanja novog posla, ispoštovao odredbe Zakona o sprječavanju korupcije. Preostalih 50 odsto akcija u firmi “Medica” u januaru je kupio  sin vlasnika “Glosarija”  Goran Martinović.

Ana KOMATINA

Ovaj tekst je napisan u sklopu projekta “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana” koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU

No Comments

Post A Comment