HEMOMONT BEZ KAPI – Vladina posla: Ni cent još nije kapnuo od obećanih 8,8 miliona eura

Kompanija “Hemomont” nije počela da proizvodi kapi za nos, uprkos najavama Vlade da će od prodaje tog preparata ove godine prihodovati čak 8,8 miliona eura.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, proizvodnja spreja “SNUP” kasni zbog administrativnih i problema sa dobavljačem opreme iz Italije.

Proizvodnja kapi za nos navodno bi, u najboljem slučaju, mogla da počne tek u prvoj polovini 2017.

Dobro upućeni izvor pojasnio je da instalirana oprema nije bila u skladu sa specifikacijama, pa će italijanska kompanija u garantnom roku morati da otkloni problem.

Izvor precizira da će nakon toga “Hemomont” morati da pribavi upotrebnu dozvolu, Agencija za ljekove i inspekcija da izvrše nadzor, kako bi se krenulo u proces proizvodnje.

Vlada je u aprilu 2015. godine usvojila Informaciju o dokapitalizaciji “Hemomonta”, kako bi se realizovao projekat “SNUP” (nazalni sprej za nos).

Na sjednici je data saglasnost da se dokapitalizacija, u iznosu od 5,2 miliona eura, izvrši srazmjerno vlasničkoj strukturi.

Većinski vlasnik “Hemomonta”, sa oko 71 odsto udjela, je kompanija “Hemofarm” iz Vršca, dok Vlada i Fond za zdravstveno osiguranje imaju oko 29 odsto udjela.

Iz državne kase za projekat “SNUP” izdvojeno je oko 1,5 miliona eura.

U Informaciji Vlade piše da bi se godišnje, u pakovanjima od 10 i 15 mililitara, proizvodilo 40 miliona pakovanja kapi za nos.

Procjena je bila da će se u prvom periodu proizvoditi 17 miliona pakovanja, u dvije smjene.

Na sjednici 2. aprila prošle godine, zaključeno je da bi u prvoj godini prozvodnje (pretpostavka je da bi to bila 2016.) došlo do dodatnih prihoda od prodaje od 8,8 miliona eura na godišnjem nivou.

“U istom apsolutnom iznosu, ili čak za 156 odsto”, piše u dokumentu.

Prema ranijim procjenama, “Hemomont” bi od proizvodnje spreja kasnije prihodovao oko 16,7 miliona eura, od čega bi 14,4 ostvarili zahvaljujući izvozu lijeka.

 Kapi trebalo da krenu ka Rusiji u posljednjem kvartalu 2016.

Vlada je lani zaključila da su prve ispravne količine spreja za nos planirane za oktobar i novembar 2015. godine, kao i da bi izvoz prve komercijalne količine proizvoda za Rusiju bio u posljednjem kvartalu ove godine.

U dokumentu Vlade pominje se i otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji.

Tako je planirano da se za proizvodnju u punom kapacitetu od 40 miliona pakovanja godišnje angažuje 50 radnika.

Od toga bi 31 radilo u proizvodnji, 18 u kontroli kvaliteta, skladištu i administraciji, a planirano je zapošljavanje i jednog saradnika.

Ana KOMATINA

Ovaj tekst je napisan u sklopu projekta “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana” koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU

No Comments

Post A Comment