Warning: usort() [function.usort]: Array was modified by the user comparison function in /home/content/96/12044996/html/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars.php on line 773

I MARK HARISON U AFERI “PANAMA PAPERS”: U mreži i bivši savjetnik Vlade sa kojim su prodali pola Crne Gore

Dugogodišnji savjetnik crnogorske Vlade za brojne privatizacije – Mark Harison predstavnik je panamske advokatske firme “Mossack Fonseca”, zbog  čijih se dokumenata drma nekoliko svjetskih vlada.
U nedjelju veče objelodanjeni su skriveni podaci o stotinama hiljada  ofšor komapanija, koje je registrovala agencija “Mossack Fonseca”.
Među brojnim klijentima te agencije bili su i predsjednici vlada i  država, a razotkriveni su sumnjivi poslovi elita od Azije do Amerike, i  od Afrike do Islanda.
Srpski portal za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK,  iz  kojeg su sa merežom od oko 80 organizacija širom svijeta duže od  godinu dana učestvovali u projektu  “Mossack Fonseca”, objavio je  da je  Mark Harison predstavnik ove kompanije u Srbiji.
Harisonova advokatska kancelarija posluje i u Crnoj Gori. Novinar Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG)  juče im je proslijedio pitanja da li Harison zastupa  agenciju “Mossack Fonseca” i u Crnoj Gori i koji crnogorski državljani  su im klijenti sa otvorenim ofšor firmama, međutim odgovor nije stigao  do kraja radnog dana.
Svjetski mediji juče su izvjestili da tužioci u vezi afere već rade  u Francuskoj, Australiji, Novom Zelandu, Austriji, Švedskoj i  Holandiji. I u SAD sprema se provjera podataka o ofšor malverzacijama. KRIK je juče otkrio da je Mark Harison više puta kontaktirao centralu  u Panmi agencije “Mossack Fonseca”, radi poslova srpskih privrednika i
političara, između ostalih i aktuelnog gradonačelnika Beograda  Siniše Malog.
Harison, britanski advokat, se u drugoj polovini devdesetih pojavio u  Crnoj Gori.
Brzo je postao  desna ruka Veselina Vukotića, koji je u Vladi Mila Đukanovića bio zadužen za proces privatizacije.
Ovaj Britanac, bio je zvanični konsultant Savjeta za privatizaciju  više godina. Kao pravni konsultant učestvovao je u više poslova, koji su izavali  brojene kontroverze. Advokatska kancelarija Harison bila je pravni savjetnik Vlade tokom
sumnjive privatizacije “Jugoptrola”. Harison je za taj posao dobio više miliona eura, iako su stručnjaci  upozoravali da je ugovor sa novima vlasnicima “Jugopetrola” bio štetan  za Crnu Goru. Harison je imao i svoju ulogu u aferi “Telekom”, dovođen je u vezu sa  firmom “Fiesta”, čije su sumnjive ugovore sa Telekomom provjeravali  američki istažni organi.
Harisonova kancelarija, u Crnoj Gori zastupala je više inostranih  kompanija među kojima su ofšor kompanije “En plus grupa” i “MNSS”,  preko kojih su privatizovani Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) i  nikšićka Željezara.
Jedno vrijeme Harisonova je kancelarija bila u istoj lukzuznoj zgradi  gdje je bilo sjedište biznismena bliskog vlasti Duška Kneževića, na  ćošku Karađorđeve i Njegoševe ulice.
Sada je Harison u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog br 1. Komšije su mu  Vladimir Beba Popović, OEBS, UNIQA…
Mediji su ranije, kada je hakovan  registar panamskih ofšor kompanija,  objavili da je u Panami 2007. godine registrovana firma “Monte Mena  investment”, i da su njeni osnivači Veselin Vukotić, Vojin VlahovićMuhamed Rašid, Samih Saviris i još nekoliko lica. Svi ovi ljudi višestruko su povezani sa premijerom Milom  Đukanovićem.  Vukotić, pored brojnih poslova koje je obavljao u više Đukanovićevih vlada je i premijerov partner u Univerzitetu Donja  Gorica (UDG). Vojin Vlahović je član odbora direktora Aerodroma Crne Gore i bivši ambasador Crne Gore u Italiji,  a bio je dugogodišnji savjetnik Mila Đukanovića. Palestinac Muhamed Rašid, je poslovao sa više firme u Crnoj Gori. Rašid je 2007. godien preko svojih firmi registrovanih u Crnoj Gori  podigao više od 12 milione eura kredita kod Prve banke braće  Đukanović.

Photo: ICIJ

Foto: ICIJ

Prostorije njegove kompanije nalazile su se na adresi Bulaver Svetog  Petra Cetinjskog 141 u Podgorici, gdje su smještene nekretnine Aca  Đukanovića.
Rašid je povezan sa drugim Palestincom, Muhamedom Dahlanom, koji je  razgranao svoje biznise po Srbiji i Crnoj Gori. Dahlan i članovi  njegove poredice dobili su na prijedlog crnogrskoh premijera pasoše  naše države. I Dahlana i Rašida potražuju palestinske vlasti zbog  korupcije i pronevjere državnih fondova. Egipćanin Samih Saviris sa svojim Oraskomom ušao je u jedan od  najvećih projekata u Crnoj Gori – izgradnju luksuznog kompleksa na  poluostrvu Luštica, investiciju koja bi navodno trebalo da pređe  milijardu eura.
Đukanovićeva Vlada to je svojevremeno najavila kao kapitalni  projekat, najveću investiciju u istoriji.
KRIK navodi da se među srpskim biznismenima u panamskim papirima  nalaze i imena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića.
Vojin Lazarević je prije selidbe za Beograd, bio  ministar i savjetnik  u Vladi Filipa Vujanovića. Kada je napustio Vladu ušao je u  partnerstvo sa ekslukzivnim trgovcem struje Vukom Hamovićem, preko  kojeg je Crna Gora uvozila električnu energiju.
No, ko će sve iz Crne Gore isplivati u panamskim papirima, ostaje da  se vidi. Izvori CIN-CG, koji su radili na istraživačkom projktu tzv.  panamskih papira każe da   broj od 13 naših kompanija koji se pominjao  u medijima nije precizan. Ističu i da će priče o našim ofšor  herojima, tek da cure.

Aktivne firme Harisona u Crnoj Gori:

“Adriatic Marinas” – Tivat – Djelatnost usluge u pomorskom saobraćaju –  Harison izvršni direktor

“The Full Monte” –  Podgorica – Djelatnost konsalting i menadžment  poslovi – Harison osnivač

“Harisons” – Podgorica – Djelatnost konsultantske aktivnosti u vezi s  poslovanjem i ostalim upravljanjem – Harison osnivač

“MRT” – Tivat – Uslužne djelatnosti u vodenom saobracaju – Harison  osnivač

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment