Imovina brata nikšićkog biznismena: Božidar Mićunović uzurpirao 107 kvadrata državnog zemljišta

Božidar Mićunović, brat nikšićkog kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića, uzurpirao je 107 kvadrata državnog zemljišta u Zeti.
On je u naselju Balijače sagradio kuću na parceli od više od hiljadu kvadrata, a nadležni su još u junu 1997. utvrdili da nema dokaz o vlasništvu za 107 kvadrata.
To se može vidjeti i u katastarskim podacima Uprave za nekretnine (UZN), gdje je evidentiran teret “uzurpacija”.
Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao je uvid u tadašnji Zapisnik o postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima, u kojem je upisana i izjava Mićunovića.
On je te godine saopštio da je izvršio fizičku diobu sa Ljubetom Radmanovićem i da je njemu pripalo ukupno 1.138 kvadrata zemlje.

Vlasnik 92.500 kvadrata u nikšićkoj katastarskoj opštini Kamensko
“Za razliku od 107 kvadrata nemam dokaz o vlasništvu”, saopštio je tada Mićunović.
Mićunović je juče saopštio da je zemljište kupio prije petnaestak godina i da je jedini vlasnik.
On je kazao da je “sve regulisano” i da se to može provjeriti u katastru.

 Zapisnik o postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima

Zapisnik o postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima iz 1997. godine

Prema katastarskim podacima, pet godina stariji brat nikšićkog biznismena posjeduje imovinu u Podgorici i Nikšiću. U Glavnom gradu je vlasnik porodične kuće u naselju Balijače od 82 kvadratna metra, pomoćnog objekta od 12 kvadrata, dvorišta od 500 i njive 4. klase od 544 kvadrata.
U nikšićkoj katastarskoj opštini Kamensko, stariji Mićunović je suvlasnik četvrtine nepokretne imovine od preko 370.000 metara kvadratnih. Posjeduje i dvije trećine imovine od preko 2.000 kvadrata u katastarskoj opštini Glibavac.
Božidar Mićunović radi na funkciji predsjednika Komisije za takmičenja Fudbalskog Saveza Crne Gore (FSCG).

Država dala Mićunoviću 130 uzurpiranih kvadrata

Uvidom u katastarska dokumenta CIN-CG je utvrdio da postoji još 130 kvadrata nekada uzurpiranog državnog zemljišta. Mićunović je 1997. izjavio da je te 130 kvadrata dobio od države na trajno korišćenje.

Rješenje nekadašnjeg Opštinskog sekretarijata za finansije

Rješenje nekadašnjeg Opštinskog sekretarijata za finansije

“Što se tiče uzurpiranog zemljišta imam dokaz prava svojine nad površinom od 130 kvadrata, jer sam Ugovorom o dodjeli uzurpiranog zemljišta dobio na trajno korišćenje navedeno zemljište”, piše u izjavi.
U Upravi za nekretnine postoji rješenje nekadašnjeg Opštinskog sekretarijata za finansije od 23. novembra 1988. godine kojim se Mićunoviću daje na trajno korišćenje 130 kvadrata,  a na osnovu kojeg je i izvršena uknjižba u katastru.

Vladimir Otašević i Ana Komatina

No Comments

Post A Comment