ISTRAGA U SAN MARINU: Ko je iz Crne Gore poslao 740.000 eura optuženim za pranje novca?

Tužilaštvo u San Marinu istražuje ko je 1. avgusta 2011. godine iz Crne Gore prebacio 740.000 eura na bankovne račune njihovog bivšeg državnog sekretara Klaudija Podeskija (Claudio Podeschi) i njegove vjerenice Biljane Baruce.
Podeski i Baruca uhapšeni su 23. juna prošle godine pod optužbom za pranje novca i korupciju.  Nakon  hapšenja u San Marinu, Podeskiju je zaplijenjeno 14 miliona eura i pokrenut je sudski postupak, koji je u toku.
Da bivši državnik San Marina i njegova vjerenica imaju dvije aktivne firme u Podgorici i to na adresi preduzeća crnogorskih državljana grčkog i malezijskog porijekla Petrosa Statisa i Vei Seng Pue otkrio je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).
Nekoliko medija u San Marinu prenijeli su istraživanje CIN-a CG i naveli da je jedan od razloga za produžavanje pritvora Baruci i Podeskom upravo njihova poslovna veza sa Crnom Gorom, koju je tužilaštvo u međuvremenu otkrilo. Novi nalog za produženje pritvora izdat je zbog mogućnosti bjekstva i prikrivanja tragova.
Četiri dana nakon publikovanja istraživanja CIN-a o vezama Podeskog i Baruce sa Statisom i Puom u Crnoj Gori, portal  “Libertas.sm” objavio je tekst pod nazivom: “Prijatelji iz crnogorskog magičnog kruga putuju Porše kaenom sa tablicama San Marina”
U tom tekstu precizira se da je tužilaštvo San Marina pratilo i ušlo u trag ljudima iz Crne Gore, koji su se vozili tim automobilom. Radi se o automobilu koji je vlasništvo kompanije “Aol Ipsp” – San Marino – kojom je upravljala Baruca i Podeschi, kojeg je ovo preduzeće formalno zaposlilo u avgustu 2013.
U maju iste godine funkcije i ovlaštenja za upravljanje tom kompanijom prebačene su na Mladena Kalađurđevića, Petrosa Statisa i Emmanouila Pairaktaridisa.

"Porše kaen" Klaudija Podeskija Foto: giornalesm.com

“Porše” Klaudija Podeskija Foto: giornalesm.com

 

Statis je vladin partner i zakupac Svetog Stefana , vlasnik Universal Capital banke, “Pobjede”, “Dnevnih novina” i više drugih kompanija u Crnoj Gori. Istraživanje CIN-a CG pokazalo je da je Grk Emanouil Pairaktaridis ključna osoba koja u Crnoj Gori povezuje Statisa, Puu i uhapšene u San Marinu. Njegovo ime vezano je za čak devet registrovanih firmi u Crnoj Gori.
“Zajedno sa Viktorom Restisom, jednim od najbogatijih Grka i bivšim ambasadorem San Marina u Poljskoj, Statis i Pairaktaridis su povezani sa kompanijom ADcapital Montenegro, koja se bavi investicijama u turističkom sektoru”, piše u tekstu portala  “Libertas.sm”.
Kalađurđević se pominje kao treća osoba koja se vozila automobilom, koje je pratilo tužilaštvo San Marina. U tekstu se pominje da je on povezan sa kompanijom “Adriatic Properties”, koja je 2010. od Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) primila 37 miliona eura za izgradnju, između ostalog, hotela “Aman Resorts” na Svetom Stefanu – brenda čiji je suvlasnik Phua i koji je trebalo da ulaže u luksuzni hotelski kompleks u San Marinu vrijednosti 92 miliona eura.

Vladimir Otašević i Nela Lazarević

No Comments

Post A Comment