Kako je predsjednik kotorskog OIK-a “riješio stambeno pitanje”: Poslovni prostor u Starom gradu dobio za osam hiljada eura

Za samo 8.167 eura, predsjednik opštinske izborne komisije (OIK) u Kotoru i lokalni funkcioner Nenad Radunović kupio je opštinsku nekretninu od 36 kvadrata u Starom gradu u Kotoru.
Potpisujući Ugovor o kupovini stana po povoljnim uslovima sa potpredsjednikom Opštine Kotor Brankom Nedovićem, kojem je punomoćje dala tadašnja gradonačelnica Marija Ćatović, Radunović je kupio stan 14. novembra prošle godine.
U ugovoru, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao uvid, precizirano je da je tim potezom riješeno njegovo stambeno pitanje.
Međutim, nekretnina koju je Radunović kupio registrovana je kao nestambeni prostor i koristi se za poslovnu djelatnost.
Naime, “stan” kojim je navodno riješeno stambeno pitanje lokalnog funkcionera kojemu je eto trebala pomoć društvene zajednice, služi kao magacin susjednog ugostiteljskog objekta za skladištenje pića.

"Stambeni prostor" Raduinovića ( sa drvenim prozorima) u Starom gradu u Kotoru Foto: CIN-CG

“Stambeni prostor” Radunovića ( sa drvenim prozorima) u Starom gradu u Kotoru Foto: CIN-CG

Radunović nije htio da razgovara o kupovini opštinskog prostora pa je javnost koja mu je htjela riješiti stambeno pitanje ostala bez odgovora na pitanje koliko novca je prihodovao od izdavanja magacina ugostiteljskom objektu. Je li taj novac, kojeg je dobio zahvaljujući poreznim obveznicima na koncu ipak upotrijebio da pronađe krov nad glavom?

Prihod od zakupa nije prijavljen Komisiji za sprječavanje sukoba interesa
Ne samo što nije želio odgovoriti ljudima od čijeg poreza prima platu, koji su mu omogućili da se izvuče iz očito neugodne životne situacije jer nema gdje živjeti, nego Radunović nije prijavio bilo kakav prihod od zakupa Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, ako je vjerovati podacima sa njihovog sajta.
Javni funkcioneri su po zakonu dužni da u Izvještaju o imovini navedu tačne i pune podatke. Takođe, dužni su i da u slučaju promjene podataka iz Izvještaja, koji se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura, to prijave Komisiji u roku od 30 dana od dana nastanka promjene. Kazne za javne funkcionere, ukoliko to ne naprave kreću se od 300 do 1.500 eura.
U ugovoru kojeg je sklopio s punomoćnikom kotorske gradonačelnice nedvosmisleno piše da je nekretninu od 36 kvadrata kupuje kao stambeni prostor. Međutim, u dokumentu piše da je notarka Branka Kašćelan konstatovala i obavijestila stranke da se nekretnina u listu nepokretnosti vodi kao nestambeni, a ne kao stambeni prostor.

Ugovor o kupovini "stana"

Ugovor o kupovini “stana”

Predsjednik OIK-a i potpredsjenik Opštine izjavili su da to jeste stambeni prostor, pa ih je notarka uputila da podnesu zahtjev katastru za prenamjenu prostora iz nestambenog u stambeni. Da je Radulović htio razgovarati s novinarima, mogao je objasniti jesu li on i potpredsjednik Opštine sklopili ugovor s namjerom da nešto zaradi od najma, a ne da riješi stambeno pitanje. U krajnoj liniji, budući da mu je trebao krov nad glavom, kako je taj životni prioritet zamijenio odlukom da svoj dom iznajmi kao skladište. Ni pola godine nakon potpisivanja Ugovora nije izvršena prenamjena prostora, što se može zaključiti uvidom u podatke Uprave za nekretnine (UZN). Radunović u katastru još uvijek nije upisan kao vlasnik, već se i dalje vodi kao korisnik nestambenog prostora.

Koristio nekretninu, prije nego što je kupio od Opštine

Među katastarskim podacima može se vidjeti da je 25. novembra prošle godine kao teret evidentirana “zabilježba neposredne izvršnosti notarskog zapisa” iz Ugovora u kupovini koji je potpisan desetak dana ranije.
Radunović je tu nekretninu kupio jeftino na osnovu člana 24. Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenih potreba lokalnih funkcionera.
Tom odlukom precizirano je da proporcionalno godinama radnog staža vrijednost nekretnine koju funkcioner kupuje može da se umanji najviše do 80 odsto njene tržišne vrijednosti, odnosno pet puta. Obični crnogorski građani koji uredno plaćaju porez, čak i kao beskućnici i bez obzira na njihov doprinos društvenoj zajednici o ovakvim beneficijama na račun državnog ili opštinskog budžeta mogu samo sanjati.
Lokalni funkcioner je opštinski prostor od 36 kvadrata koristio i prije nego što je potpisao Ugovor o kupovini.

Unutrašnjost Radunovićevog prostora u Starom gradu Foto: CIN-CG

Unutrašnjost Radunovićevog prostora u Starom gradu Foto: CIN-CG

Samo mjesec dana nakon predsjedničkih izbora u aprilu 2013. godine, 10. maja Rješenjem o dodjeli stana u zakup Radunović je tu nepokretnost dobio na korišćenje.
Nije poznato da li se je predsjednik OIK-a nekretninu dao u zakup odmah nakon što ju je dobio na korišćenje i da li je dio od 8.167 plaćen i novcem koji je zaradio zakupom.

Kvadrat poslovnog prostora u Starom gradu prodaje se  za 6.000 eura

Da kojim slučajem Opština Kotor Radunoviću nije dala svoju nepokretnost u Starom gradu, mogla je od nje dobro da zaradi. CIN-CG imao je uvid i u Ugovor o zakup poslovnih prostorija, koji je potpisan 12. maja prošle godine između Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i kotorske firme “Parteli”.
Direkcija je tim ugovorom poslovni prostor od 20,59 kvadrata u Starom gradu dala u zakup firmi “Parteli” za iznos od 367 eura mjesečno, odnosno za 4.368 eura godišnje. Na sajtovima agencija za nekretnine poslovni prostori u Starom gradu u Kotoru od 60 metara kvadratnih dostižu cijenu mjesečnog zakupa i do 1.200 eura, dok se metar kvadratni prodaje i za 6.000 eura.

Poslovni prostor u Starom gradu na prodaju Foto: realitica.com

Poslovni prostor u Starom gradu na prodaju Foto: realitica.com

Na predsjedničkim izborima, održanim u aprilu 2013. godine, pobijedio je kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović. Opozicione stranke i dio nevladinog sektora tvrdili su da je bilo izbornih manipulacija i krađe. Iz izbornog štaba Vujanovićevog protivkandidata Miodraga Lekića tada su iznijete optužbe i na račun rada Radunovića, koji je većinu prigovora o neregularnosti putem gasanja pismom odbio kao neosnovane.
Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić u novembru 2008. godine podnio je tadašnjoj Vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić krivičnu prijavu protiv Radunovića, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sprovođenja izbora za odbornike Skupštine opštine Kotor održanih 9. novembra 2008. godine. Nije poznato da li je tužilaštvo bilo šta radilo po navodima iz krivične prijave. Na sajtu Demokratske partije socijalista (DPS) piše da je Radunović član kotorskog Opštinskog odbora te partije od 1997. godine.

Ana Komatina i Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment