NARKOBOS (4): OBEZBJEĐENJE, KOKAIN, STUDENTI, POSAO SA DRŽAVOM – Šarićevog čovjeka plaćao i ANB

Podgoričanin Mladen Bajović (43), koji se povezuje sa grupom osuđenog narkobosa Darka Šarića, bio je direktor Studentske zadruge “Podgorica”, koju je godinama plaćala Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Studente iz te zadruge, ANB je angažovala još od 2006. godine da čiste prostorije te institucije, što je konstatovano i u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) za 2011. godinu.
Bajović je sa Šarićem direktno povezan preko firme “Total Security System”.
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) došao je do podatka da je ta beogradska firma koja se bavi poslovima obezbjeđenja, 10. aprila 2008. godine osnovala svoju kćerku firmu u Podgorici, sa istim imenom – “Total Security System”.

podaci

Podaci podgoričke  firme “Total Security System”

Ta beogradska firma prema izvještaju srpskih medija bila je pod finansijskom istragom zbog veza sa narkokartelom.
Nju je 2. juna 2005. godine osnovao rođak narkobosa Darka Šarića, Pljevljak Marko Šarić, a registrovana je na adresi Šarićevog stana na Novom Beogradu.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrio je ranije  da je MUP Srbije  tokom 2006. i 2007. godine izdao dozvole za nabavku i nošenje osam pištolja za tu Šarićevu agenciju.
Kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik podgoričke kćerke kompanije upisan je Mladen Bajović. Italijanska policija 2008. godine identifikovala je grupu Šarićevih krijumčara i tokom te godine u nekoliko akcija zaplijenila je više od 700 kilograma kokaina. Ubrzo je za Darkom Šarićem raspisana međunarodna potjernica. Sredinom novembra 2010. godine u Crnoj Gori je uhapšen njegov mlađi brat Duško Šarić.
Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), nekoliko mjeseci kasnije,  24. maja 2011, Mladen Bajović postaje jedini vlasnik podgoričke firme “Total Security System”.
To je dva mjeseca prije nego što je crnogorski Viši sud 27. jula 2011. godine donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja milionskom imovinom Duška Šarića. U CRPS-u se može vidjeti da je Bajović 3. decembra 2014. godine promijenio ime firme “Total Security System” u “Global Security”, odnosno devet mjeseci nakon hapšenja Darka Šarića, koje se dogodilo u martu iste godine.
Stariji Šarić je u Beogradu prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina i pranja novca.
Sa druge strane, Studentska zadruga “Podgorica” osnovana je u avgustu 2002. godine.
Sve do 25. avgusta 2008. godine Bajović se, prema podacima CRPS, vodio kao jedan od devet direktora te studentske zadruge.

Podaci Firme Total Se

Podaci o Studentskoj zadruzi “Podgorica”

Od 10. aprila  do 25. avgusta 2008. godine Bajović je paralelno radio kao direktor   u Šarićevoj firmi  i Studentskoj zadruzi.  U  2007. godini ANB je zadruzi u kojoj je tada formalno bio direktor Bajović uplatio više od 15.000 eura. U izvještaju DRI za 2011. godinu je pisalo da prostorije ANB-a godišnje čisti desetak osoba kojima preko Studentske zadruge “Podgorica” ona mjesečno plaća u prosjeku po 450 eura. Tako se na godišnjem nivou potroši preko 38 hiljada eura za održavanje higijene u objektima područnih jednica ANB, uključujući mjesečnu proviziju od 235 eura koju dobija zadruga.

Sadašnja direktorka ne zna koga je zamijenila

Novinar CIN-CG kontaktirao je sadašnju direktorku Studentske zadruge “Podgorica” Radu Popović koja je saopštila da Bajović  nije bio direktor te zadruge.
“Bajović nije bio direktor ove zadruge”, rekla je Popovićeva. Njen odgovor, međutim, ne potvrđuju podaci CRPS.
Popovićeva je morala znati Bajovića s obzirom na to da je bila ovlašćeno lice zadruge u vrijeme kad je on bio direktor. Na pitanje novinara koliko dugo studenti te zadruge čiste u ANB-u, Popovićeva nije konkretno odgovorila. “Nisam sigurna. Nemam te podatke kod sebe. Prošle i pretprošle godine znam da nismo radili, ali ranijih godina jesmo. Nekad nas angažuju, nekad ne”, kazala je Popovićeva.
Prema podacima analitičke katrice Agencije za nacionalnu bezbjednost za period od 7. do 14. aprila 2014. godine, u koju je CIN-CG imao uvid, na račun  Studentske zadruge “Podgorica” uplaćeno je oko 5.280 eura.

anbaaaa

ANB: Bezbjednosne provjere vršimo po zakonu

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost saopštili su da Izbor najpovoljnijeg ponuđača za vršenje usluga održavanja
službenih prostorija Agencija za nacionalnu bezbjednost realizuje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama;
“Sa Studentskom zadrugom ’Podgorica’, nakon okončanog javnog poziva, Agencija je imala zaključen ugovor u 2013. godini na period od godinu dana na iznos 15.000 eura, dok je u toku 2014. i 2015. godine nakon sprovedenog javnog  postupka, izabrano drugo pravno lice koje je u postupku bodovanja ostvarilo najveći broj bodova”, kazali su iz
tajne policije. Iz ANB-a su saopštili da u  skladu sa Zakonom o ANB, Zakonom o tajnosti podataka i podzakonskim aktima donijetim na osnovu njih, “vrše bezbjednosne provjere za ona lica koja poslove izvršavaju u prostorijama označenim kao bezbjednosne zone”.

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment