POSLOVI MALTEŠKE VGH KOJA BI DA UPRAVLJA NAŠIM ZDRAVSTVOM: Na Malti stali poslovi, sumnje u korupciju

Vitals Global Healthcare (VGH) nema nikakvog iskustva u upravljanju bolnicama i nije registrovana na Malti, a dvije godine nakon potpisivanja ugovora sa Vladom te države nije zaživio projekat upravanja tamošnjim bolnicama Gozo i St Luke.

Ovo tvrdi Daphne Caruana Galizia, poznata novinarka sa Malte na svom blogu “Running Commentary”. Ona je istakla i sumnje da je dogovor Vlade Malte sa Ram Tumulurijem, Kanađaninom indijskog porijekla izvršnim direktorom VGH, bio unaprijed dogovoren, mjesecima prije javnog tendera.

Caruana Galizia je navela da je izvještaj konsultantske kuće, urađen za potrebe firme kojoj se VGH obratio za parnerstvo,  pokazao da postoji “opasnost od štete za reputaciju”. U blogu se navodi da zbog sumnjivog posla postoji i opasnost da bi EU mogla da istražuje korupciju u Vladi na Malti, posebno zbog partnerstva sa VGH.

VGH je prople sedmice imala prezentaciju u Crnoj Gori, najavljujući da je zainteresovana da ulaže u naše javno zdravstvo i njime upravlja. Na prezentaciji ove firme u Podgorici bio je prisutan i ministar zdravlja Budimir Šegrt. Pored njega na govorio je i ministar Branimir Gvozdenović ministar.

VGH  je podnijela inicijativu crnogorskom Ministarstvu zdravlja za dodjelu koncesija za transformaciju zdravstvenog sistema. Taj projekat bi tvrde vrijedio 375 miliona eura, a VGH bi narednih 30 godina upravljala bolnicama u Crnoj Gori.

Ram Tumuluri je tada rekao da bi za tri do četiri godine izgradili nove i transformisali zdravstvene ustanove sa partnerima u tri faze.

Prva, koja bi trebalo da počne naredne godine, obuhvata između ostalog novu medicinsku opremu i obuku kadra. Tokom druge faze, izgradili bi nove domove zdravlja u Budvi i Tivtu, novu regionalnu bolnicu u Kotoru i opštu bolnicu u Herceg Novom, kao i novi Klinički centar.

Treća faza bi  obuhvatala izgradnju novih  domova zdravlja, opšte bolnice za ortopediju i specijalnu hitnu pomoć za klijente ski rezorta na sjeveru.
Prema prezentaciji VGH, obaveza Vlade bi bila da obezbijedi zemljište, pruži pomoć u pribavljanju licenci, opredijeli dio budžeta za zdravstvenu zaštitu VGH-u radi upravljanja i zaključi ugovor o koncesiji.

U blogu poznate malteške novinarke ističe se da je Tumuluri,formalno glavni čovjek VGH, ustvari samo paravan za interesnu grupu koja je razotkrivena u aferi Panama papirima. U Panama papirima nalazi se Konrad Mizzi, ministar u Vladi ove zemlje (vidi boks).

Mizzi

Mizzi

U blogu se citira i izvještaj koji je za potrebe partnera VGH uradila jedna konsultantska kuća. Tu se navodi da VGH za dvije godine otkada je sklopila posao na Malti o upravljanju tamošnjim zdravstvenim institucijama, nije uspjela da obezbijedi finasije, već je navodno samo isisavala novac od partnera.

Informacija da bi VGH mogla upravljati bolnicama narednih 30 godina u Crnoj Gori dio stručne  javnosti nije blagonaklono prihvatio, zbog činjenice da nijednim javnim zdravstvenim sistemom u Evropskoj Uniji ne upravlja privatna kompanija.

Žarko Borović, načelnik Odjeljenja za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIBN-CG) da nije upoznat sa detaljima prezentacije, ali mu je nejasno zbog čega bi privatna firma upravljala našim javnim zdravstvenim sistemom, koji nije profitabilan i funkcioniše po principu solidarnosti.

“Meni nije poznato da je neko u svijetu dodijelio koncesiju za upravljanje javnim zdravstvom”, rekao je Borović, koji tvrdi da je izlaganjem ove prezentacije možda neko pustio probne balone da vidi kako će javnost reagovati na “privatizaciju” državnih bolnica. “Neka je VGH i najbolja privatna kompanija, kakav je njen interes da ulažu u sistem koji nije profitabilan”, naglasio je.

S druge strane, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Adis Balota kazao je za CIN-CG, da nije urađena detaljna analiza, što ukazuje na netransparentnost.
“Koncesije se ne dodjeljuju u okviru javnog, primarnog zdravstvenog sistema, u okviru osnovnog paketa zdravstvenih usluga”, naglasio je.

Tvrdi i da dokumenta i strateški planovi govore o potpuno drugačijem konceptu razvoja i da ovakvi planovi odudaraju od zvanične politike. “Možemo da govorimo o privatno-javnom partnerstvu za pojedine usluge, zdravstvenom turizmu, estetskoj hirurgiji, ali osnovni paket usluga treba da garantuje država, a ne privatna korporacija”, naglasio je.

„Kakav je smisao postojanja Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ukoliko će privatna korporacija upravljati bolnicama“, pita se Balota. Fond bi smatra on onda postao protočni bojler koji prima fakture i plaća. Balota je istakao da ključni problemi u sistemu nijesu kapaciteti, na kojima se bazira prezentacija VGH, već oprema, kadar i bolji položaj ljekara.

Za javno zdravstvo na godišnjem novou izdvaja se oko 200 miliona eura.

 Ministra zovu u Brisel

Novinarka Caruana Galizia je navela da je za projekat partnerstva sa VGH u ime Vlade Malte bio zadužen novoimenovani ministar zdravlja Konrad Mizzi, nakon što je  njegov prethodnik Godfrey Farrugia po kratkom postupku uklonjen sa te funkcije.

Krajem septembra  Tajms of Malta je objavio da će minstar Mizzi biti među prvim visokim zvaničnicima iz članica EU koji će  biti pozvan na razgovor u Brisel zbog učešća u skandalu Panama papira. Mazzi će odgovarati pred članovima komiteta Evropskog parlamenta, jer se dovodi u vezu sa of šor kompanijam iz Paname, koje su sklapale lukrativne poslove sa malteškom vladom.
Iako lista svih evropskih političara otkrivenih u Panama Papirima, koji će morati da podnesu izvještaj u Brisel još nije gotova, sigurno je da će Mici biti pozvan, rekao je  Werner Langen, njemački član Evropskog parlamenta, koji presjedava komisijom EP koja se bavi istragama vezanim za pranje novac i drugih netransparentnih poslova.

Ana Komatina

Ovaj tekst je napisan u sklopu projekta “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana” koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU

Post A Comment