POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA ZA NAGRADU EU ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO PONOVO OTVOREN

Konkurs za dostavljanje istraživačkih radova novinara iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske za dodjelu godišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo ponovo je otvoren. 

Zbog situacije izazvane COVID-19, dodjela nagrade EU za istraživačko novinarstvo za Crnu Goru koja je bila predviđena za maj odložena je za jesen. 

CIN-CG, uz saglasnost Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ponovo objavljuje poziv za dostavljanje prijedloga za EU nagradu kako bi se pružila prilika novinarima/kama koji/e do sada nijesu konkurisali/e da se prijave sa istraživačkim radovima objavljenim u 2019. godini.  Do sada je stiglo više prijava na konkurs i sve aplikacije će biti ocjenjivane od strane nezavisnog međunarodnog žirija.

Prijave se mogu podnositi za istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2019. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, korupcije i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava.

Nagradni fond za Crnu Goru za 2020. godinu (za dostignuća u 2019. godini) iznosi 10.000 EUR. Prva nagrada je 5.000 EUR, druga 3.000 EUR, a treća 2.000 EUR.

Pravo da se kandiduju imaju pojedinci ili grupe novinara/ki, bez obzira na novinarski format (štampani, online, radijski i televizijski) radovima koji su objavljeni ili emitovani u medijima u Crnoj Gori na službenom, manjinskim ili međunarodnim jezicima.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ima za cilj promovisanje izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Ovim se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo kao dio tekućeg projekta „Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, koji finansira Evropska unija.

Projekat sprovodi BIRN Hub sa partnerima – Thomson Media gGmbH (TM), Medjunarodnom federacijom novinara (IFJ), Centralnoevropskim univerzitetom (CEU CDMS), Medijskom asocijacijom jugoistočne Evrope (MAJE), Nezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika (SSNM) iz Sjeverne Makedonije, Udruženjem novinara iz Turske, Europan Broadcast Union, BIRN Albanija, BIRN Srbija i Centrom za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

 

Novi rok za prijavljivanje priča je 18.09.2020. 

Na sljedećem linku preuzmite formular prijave i upustvo za prijavljivanje.

PREUZMI PDF

Za više detalja kontatirajte: assistantcincg@gmail.com 

 

No Comments

Post A Comment