PROJEKAT: Media Investigations: Stop 2 READ (Regional Environmental Acts of Devastation): Nakon treninga odabrane tri priče

Irena Rašović, novinarka RTCG-a, Matija Otašević, novinar TV Vijesti i Mustafa Canka, slobodni novinar iz Ulcinja, u narednih nekoliko mjeseci radiće multimedijalna novinarska istraživanja iz oblasti životne sredine i održivog razvoja, tj. pregovaračkog poglavlja 27.  Njihove priče komisija je ocijenila kao najbolje, nakon treninga za istraživačko novinarstvo, multimedija i izvještavanje o zaštiti životne sredine, koji je održan od 26. do 28. aprila. Trening je bio prilika da novinari koji su se prijavili na konkurs predstave istraživačke radove koje su prijavili i pojasne na koji će način istražiti temu. Na treningu su učestvovali i drugi novinari iz Crne Gore, koji su i prijavili istraživačke novinarske projekte na konkursu raspisanom sredinom marta.

Tri izabrane istraživačke priče imaju regionalni karakter i baviće se pitanjima koja nemaju samo uticaj na životnu sredinu Crne Gore, već utiču i na zemlje okruženja. Urednički tim sastavljen od predstavnika iz zemlje i inostranstva radiće skupa sa odabranim novinarima. Sve priče biće objavljene dvojezično na lokalnom i engleskom jeziku i imaće multimedijalni aspekt.

Pored odabranih tema na konkursu, novinari CIN-CG-a i nedjeljnika Monitor u narednih godinu dana objaviće više istraživanja vezanih za održivi razvoj i životnu sredinu, u okviru  projekta Media investigations: Stop to READ (Regional Environmental Acts of Devastation) koji sprovode CIN-CG, BIRN i nedjeljnik Monitor, a finasira Evropska unija.

Kroz intenzivne treninge, mentoring iz inostranstva i istraživačke radove, ovim se projektom nastoje podići  kapaciteti CIN-CG-a, nedjeljnika Monitor, ali i drugih medija čiji će novinari i novinarke biti uključeni u aktivnosti.

Projekat traje 14 mjeseci, a započeo je 1. marta.

eu disklejmer

No Comments

Post A Comment