DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PROVJERAVA IMOVINU: Odakle komandantu SAJ-a turistički kompleks?

Državno tužilaštvo provjerava porijeklo imovine komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića.
To su Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) odgovorili iz Specijalnog  državnog tužilaštva.
Kako su pojasnili, o tom slučaju formiran je predmet koji se nalazi u fazi izviđaja i zbog toga ne mogu saopštiti  više informacija.
CIN-CG ranije je objavio da je Lješković po povoljnim uslovima prije pet godina postao suvlasnik vrijednog turističkog kompleksa na nikšićkom jezeru Krupac, koji je prije privatizacije bio u vlasništvu države.
Dokumenta pokazuju da je nekada državno preduzeće “Onogošt” u stečaju 2010. godine prodalo nepokretnu imovinu na jezeru firmi “Krupac Monte” za 329.600 eura.
Lješković je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) suvlasnik firme “Krupac Monte” sa 50 odsto kapitala.
U vrijeme prodaje imovine “Onogošta” neto knjigovodstvena vrijednost restorana i zemlje bila je procijenjena na 463.220 eura, što znači da je Lješkoviću prodata 30 odsto jeftinije.
Taj iznos upisan je kao gubitak za HTP “Onogošt” u stečaju, a firma šefa SAJ-a bila je jedini ponuđač i to na četvrtom javnom pozivu.
Prema podacima CRPS-a, firmu “Krupac Monte”  osnovao je Lješkovićev poslovni partner Radovan Marković u avgustu 2008. godine, a ubrzo je od “Onogošta” dobila u zakup vrijednu imovinu na Krupcu, koju je kasnije i kupila.
Lješković se  kao suvlasnik firme pojavljuje u avgustu 2011. godine, nakon što je “Krupac Monte” upisana kao vlasnik vrijedne imovine u Nikšiću, a novčani kapital te firme tada se povećao za 104.210 eura.
Lješković nije odgovarao na pozive novinara CIN-a CG, tako da je ostalo nejasno odakle mu stotine hiljada eura za vlasnički udio u firmi “Krupac Monte”.

Lješković Foto: Facebook

Lješković
Foto: Facebook

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nedavno je rekao da Odsjek unutrašnje kontrole  ne provjerava porijeklo imovine Lješkovića.
Objasnio je da je to učinjeno ranije, kada je Lješković ispunio obavezni  imovinski karton i navodno prijavio svu imovinu.
Tada, kazao je Konjević, nijesu pronađene bilo kakve nepravilnosti.

Milionska imovina u Budvi

Prema podacima CIN-a CG, majka komandanta SAJ-a Vjera Lješković, koja živi na istoj adresi u Nikšiću kao i Radosav, vlasnica je milionske imovine u Budvi. Prema podacima Uprave za nekretnine, ona  ima oko 15.000 kvadrata zemlje u katastarskim opštinama Kuljače i Tudorovići. Kvadrat zemljišta u tim katastarskim opštinama košta od 70 do 100 eura.

List nepokretnosti Vjere Lješković

List nepokretnosti Vjere Lješković – KO Kuljače

Šefa Specijalaca  osumnjičili tek nakon prijave MANS-a

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković saslušan je juče u tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i omogućio pripadnicima SAJ-a da izbjegnu krivično gonjenje zbog  brutalnog prebijanja Milorada Mija Martinovića.
Tužilaštvo je Lješkovića osumnjičilo nakon prijave koju je protiv njega podnio  MANS.
Branilac komandanta SAJ-a, advokat Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da tužilaštvo sumnjiči Lješkovića i da nije preduzeo sve službene radnje da identifikuje sajovce koji su navodno prekoračili službena ovlašćenja.
“To je bilo nešto na što se on izjašnjavao. On je tvrdio da je isklučivo radio po zakonu u skladu sa pravilima službe. Da je njegova jedinca te večeri štitila građane i čuvala javni redi mir. Da je zbog činjenice što su bile vanredne okolnosti, i svi pripadnici SAJ-a pod maskama protiv bojnih otrova, i šljemovića, nije bilo moguće identifikovati lica koja su učestvala u tom događaju”, kazao je Begović.
Dodao je da je Lješković tužiteljki Danki Đerić objasnio da je odnah, nakon što su dvojica sajovaca Boro Grgurović i Goran Zejak, sačinili službene zabilješke u kojoj su napisali da su učestovali u prebijanju Martinovića, to i prijavio.
“Ponovio je da do tada nije znao ko je učestvovao u tom događaju, i da je odmah nakon što su oni napisali zabilješke to i prijavio. Vidjećemo da li će tužilac donijeti naredbu za sprovođenje istrage i nastaviti krivično gonjenej, ili će odbaciti prijavu”, kazao je Begović.
Tužiteljka Đerić juče je kao svjedoka u tom postupku saslušala i načelnika podgoričkog Centra bezbjednosti Jovicu Rečevića.
Begović je kazao da nije prisustvovao saslušanju svjedoka, jer je ranije napustio zgradu Osnovnog državnog tužilaštva.
MANS je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću prijavu protiv Lješkovića podnio nakon što je ovaj odbio tužilaštvu da dostavi izvještaj o upotrebi sredstava prinude, ali i zbog sumnje da je  saslušanju 2. novembra prećutao sve činjenice o prebijanju Martinovića, koje su mu kao komandantu SAJ-a poznate. J. J.

Ana Komatina i Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment