NARKOBOS (2): Šarić i u blokadi posluje sa državom

Kompanija Darka Šarića “Mat company” u blokadi je od 2011. godine, a njen dug u avgustu iznosio je 1.519.070 eura. Uprkos tome, država godinama posredno posluje sa firmom prvostepeno osuđenog narkobosa, čime se njegova kasa puni novcem crnogorskih građana.
Posljednji primjer te saradnje je angažovanje “Mat company”   na izgradnji autoputa Bar – Boljari.
Šarićevu kompaniju za taj posao angažovao je  “Transpetrol”, čiji  račun je takođe blokiran zbog duga od 624.360 eura.
“Transpetrol”  je podizvođač na građenju pristupne saobraćajnice i naselja za smještaj radnika kineske firme “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) – glavnog izvođača radova na autoputu.
Zakupac imovine Šarića od 1. avgusta 2014. je  “Tim company”, vlasnika Muhameda Delagije. On je  Šarićev dugogodišnji saradnik.
Delagija je u aprilu potpisao interni ugovor sa podgoričkom kompanijom “Transpetrol”.
Tim ugovorom je omogućeno da se mehanizacija i vozila “Municipijuma” i “Mata” koristi mjesecima u mjestu Jabuka, nadomak Mateševa, na pripremnim radovima za autoput.

cinn 111

Raniji poslovi
I ranije  su angažovane firme narkobosa Šarića na državnim poslovima, prema podacima do kojih je došao CIN-CG.
Mehanizacija “Mat company”  korišćena je početkom 2012. godine na raščišćavanju puteva od sniježnih nanosa na sjeveru Crne Gore. I tada su do novca  iz državne kase došli posrednim putem.
Između Direkcije za saobraćaj Crne Gore i nekada državne kompanije AD “Crnagoraput“ potpisan je ugovor o redovnom održavanju magistralnih i regionalnih puteva u zemlji, što ta firma radi godinama i za šta dobija novac poreskih obveznika.  Većinski vlasnik preduzeća “Crnagoraput” je austrijska kompanija Štrabag.
Novinari CIN-CG imali su uvid u finansijske izvještaje te firme za 2012., 2013. i 2014. godinu.
U sva tri izvještaja pominje se Šarićeva firma i iznos koji “Crnagoraput” treba da joj uplati. Tako je 31. decembra 2012. revizor evidentirao da “Crnagoraput” na račun “Mat company” treba da uplati 36.206 eura.
Tačno godinu kasnije u izvještaju je naveden iznos za uplatu na račun Šarićeve firme od 40.038 eura, a u decembru 2014. – 33.452 eura.

Jedna od strana finansijskog izvještaja "Crnagoraputa"

Jedna od strana finansijskog izvještaja “Crnagoraputa”

Te uplate ne bi mogle da se realizuju bez ugovora između “Mat company” i “Crnagoraputa”, a za koji su godinama znali u državnoj instituciji – Direkciji za saobraćaj Crne Gore. To se može zaključiti i na osnovu izvještaja te institucije iz februara 2012. pod naslovom “Mehanizacija angažovana na raščišćavanju puteva”, gdje se Šarićeva firma pominje kao podizvođač “Crnagoraputa”.
Kako su uplate iz budžeta građana gomilale na račun firme “Mat company”, tako je rastao i dug te firme. U spiskovima blokiranih pravnih lica i preduzetnika Centralne banke Crne Gore može se vidjeti da dug Šarićeve firme mjesečno raste između šest i 11 hiljada eura.

Kada je sve počelo?
Kapital braće iz Pljevalja enormno se uvećavao  od kraja dedevesetih godina prošlog vijeka.
Viši sud je 27. jula 2011. godine donio rješenje o privremenoj  zabrani raspolaganja milionskom imovinom Duška Šarića.
Ipak, on se  prema katastarskim podacima i danas vodi kao jedini vlasnik, bez ikakvih tereta, nešto više od 550 kvadrata zemlje, pet poslovnih i dva stambena prostora u Ulici Tanasija Pejatovića u širem centru Pljevalja (ukupno 1.322 kvadrata).
Time se istražitelji nijesu bavili, jer je to kupljeno prije 2007. godine, kada je on navodno počeo da pere prljav novac.

List nepokretnosti sa Šarićevom imovinom, koja nije interesovala tužilaštvo

List nepokretnosti sa Šarićevom imovinom, koja nije interesovala tužilaštvo

Međutim, krimi-priča Pljevljaka počinje puno ranije…
Prije pet godina pljevaljski krojač Dragan Knežević u intervjuu za podgorički dnevni list “Vijesti” saopštio je da ga je Darko Šarić sa prijateljem, 1993. godine opljačkao, uzevši mu tadašnjih 72.000 maraka i nešto više od kilogram zlata.
Krađu je prijavio policiji, koja je ubrzo otkrila počinioce. Šarić je nakon pljačke nestao iz zemlje, pa je osuđen u odsustvu.
Knežević je rekao da se nakon pet godina (1998) Šarić vratio iz Italije u rodna Pljevlja.
Rekao je i da mu je tada Šarić vratio 50 hiljada maraka. Za ostatak ukradenog novca dao mu je “pasat”, vrijedan tada najmanje 22 hiljade maraka, koji je ispred njegove garaže parkirao Duško Šarić.
Mlađi brat osuđenog narkobosa kupio je i sagradio imovinu u Ulici Tanasija Pejatovića nakon što se njegov brat vratio iz Italije i vratio dug krojaču.

Imovina Duška Šarića u Ulici Tanasija Pejatovića

Imovina Duška Šarića u Ulici Tanasija Pejatovića

Italijanska policija 2008. godine identifikovala je grupu Šarićevih krijumčara kokaina i tokom te godine u nekoliko akcija zaplenila više od 700 kilograma kokaina.
Darko Šarić je u Beogradu prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina i pranja novca.
Nakon pisanja  CIN-a CG o posrednoj sprezi države i Šarića, iz MANS-a su  ranije saopštili da državni organi  kriju ključne informacije u vezi sa trenutno najvećom investicijom.
Iz te nevladine organizacije ocijenili su  poražavajućim da novac poreskih obveznika posredno završi u džepovima Šarića i da to pokazuje da je država nezainteresovana za ozbiljnu kontrolu projekta autoputa.
MANS je zbog toga insistirao da se u parlamentu formira posebno tijelo koje će povećati transparentnost  posla, ali i suštinski vršiti kontrolu nad trošenjem blizu milijardu eura novca crnogorskih poreskih obveznika.

Tužilaštvo nije interesovao dio kompanije
Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u julu 2011. godine nije traženo da se teret “zabrana otuđenja, opterećenja i raspolaganja” upiše i na imovini koju Šarićeva “Mat company” koristi u Glasničkoj ulici u Pljevljima, nedaleko od Husein-pašine džamije. Radi se o porodičnoj kući i dvije njive ukupne kvadrature od oko 200 kvadrata. Sa druge strane, “Mat company” je upisana i kao korisnik porodične kuće u Ulici Vuka Kneževića od 212 m2. Na toj imovini država je, za razliku od Glasničke ulice, ipak upisala teret zabrane otuđenja, opterećenja i raspolaganja” po rješenju Višeg suda iz 2011. godine.

Imovina firme "Mat company", koju je tužilaštvo "preskočilo"

Imovina firme “Mat company”, koju je tužilaštvo “preskočilo”

I Kolarević partner “Transpetrola”
Ni Šarićevom partneru “Transpetrolu” nije prvi put da radi na nekom projektu, koje se plaća iz budžeta građana.
Podgoričko preduzeće “Putevi”, koje je osnovala Skupština Opštine Podgorica, u 2007. godini potpisalo je ugovor sa “Transpetrolom” o nabavci mljevenih agregata, vrijedan 250.000 eura. U februaru 2009. Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine “Transpetrolu” i partnerskoj firmi “14. septembar” dalo je građevinsku dozvolu za četvorospratni kolektivni stambeni objekat na Starom aerodromu. Osnivač firme “14. septembar” je Mehmed Meša Kolarević, bivši suprug premijerove sestre Ane Đukanović.

Vladimir Otašević i Ana Komatina

No Comments

Post A Comment