STANIŠIĆ KUPIO FIRMU SA SINOM VLASNIKA GLOSARIJA: Dugogodišnji čelnik “Montefarma” sad posluje sa državom

Bivši direktor “Montefarma” Budimir Stanišić kupio je ove godine polovinu akcija u firmi “Medica”, sa kojom je ranije, u ime države, sklapao ugovore za nabavku ljekova.

On u januru 2017., dvije godine i tri mjeseca nakon podnošenja ostavke u “Montefarmu”, upisan kao vlasnik 50 odsto akcija “Medice”, nekadašnje firme “Dubai”, koja se bavi trgovinom na veliko farmaceutskim proizvodima. Prethodni stoprocentni vlasnik te firme bio je Veselin Vujović.

Stanišić je, u razgovoru za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), istakao da je ispoštovao Zakon o sprječavanju korupcije.

“Odredbe Zakona o sprječavanju korupcije su, u mom slučaju, apsolutno ispoštovane, budući da je protekao zakonski rok, od kojeg sam posljednji put preduzimao aktivnosti i zastupanja “Montefarma”, do dana registracije suvlasničkog udjela u privrednom subjektu”, rekao je Stanišić.

Stanišić FOTO: B. PEJOVIĆ

Stanišić
FOTO: B. PEJOVIĆ

U članu 15 Zakona o sprječavanju korupcije piše da javni funkcioner, dvije godine po prestanku javne funkcije, ne može da zasnuje radni odnos i uspostavi poslovnu saradnju sa pravnim licem, koje ostvaruje korist na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju.

Stanišić je ostavku podnio 27. novembra 2014. godine, nakon gotovo 11 godina provedenih na čelu “Montefarma”. Kao vlasnik “Medice”, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), upisan je 23. januara 2017.

Zanimljivo – preostalih 50 odsto udjela, istog mjeseca je upisano na Gorana Martinovića, sina vlasnika firme “Glosarij” Branislava Martinovića, koja je godinama rekorder po broju poslova ugovorenih sa “Montefarmom”.

CIN-CG je, analizirajući ugovore “Montefarma” od 1. januara 2012. godine do sredine marta ove, došao do podatka da je “Glosarij” za ljekove i medicinska sredstva od države u tom periodu dobio oko 98 miliona eura. Znatan dio ove cifre dobio je “Glosarij”, dok je na čelu „Montefarma“ bio Budimir Stanišić. Firma “Glosarij CD”, takođe u stoprocentnom vlasništvu Branislava Martinovića, dobila je u tom periodu oko 6.000.000 eura.

To je gotovo polovina svih sredstava kojima je “Montefarm” raspolagao od države za nabavku ljekova na recept.

Prema ugovorima objavljenim na sajtu Uprave za javne nabavke, “Glosarij” je tokom 2012. i 2013. godine od “Montefarma” dobio oko 7.363.000 eura. Dostupni ugovori pokazuju da je već 2014. godine “Glosarij” za ljekove i medicinska sredstva dobio 31.629.554 eura, a 2015. godine oko 18.985.000 eura.
Iz ugovora skopljenih 2016. godine može se zaključiti da je “Glosarij” lani prihodovao od “Montefarma” oko 21.568.000 eura, a da je za dva i po mjeseca ove godine dobio poslove vrijedne 18.514.000 eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) odgovorili su da je “Montefarm” od 1. januara 2012., zaključno sa 31. decembrom prošle godine dobio 213.67 miliona eura za ljekove. Naglasili su da je riječ o sredstvima koja su obezbijeđena kroz tekući Budžet FZO, obezbjeđivanjem dodatnih sredstava po zaključcima Vlade za plaćanje dugova, ali i kroz rebalans Budžeta za prošlu godinu.

Tako je „Montefarm“ u 2012. raspolagao sa 36,99 miliona, u 2013. sa oko 40,47 miliona, a 2014. sa oko 42.57 miliona eura.  Iz FZO su saopštili i da je za ljekove 2015. izdvojeno 44,20, a lani oko 49,43 miliona.

Osim toga što se iz navedenih podataka vidi da je „Glosarij“ dobio gotovo polovinu novca opredijeljenih za ljekove građanima, primjećuje se i da su izdvajanja za ljekove iz godine u godinu rasla.

CIN-CG je u arhivi Uprave za javne nabavke, pronašao i 31 ugovor „Montefarma“ i „Medice“, čiji su vlasnici sada Stanišić i mlađi Martinović. „Medica“ je od 1. januara 2012. do sredine marta ove godine ugovorila poslove vrijedne 6.103.649 eura.

sema medica

FZO je nedavno od Ministarstva finansija tražio promjenu načina nabavki ljekova i medicinskih sredstava. Ta institucija, na čijem je čelu Sead Čirgić, upozorila je Ministarstvo da su složeni i dugi postupci javnih nabavki u zdravstvu doveli do postojanja monopola, značajnog poskupljenja pojedinih ljekova, kao i čestih nestašica.

Tražili su da se nabavke ubuduće realizuju putem Zakona o zdravstvenom osiguranju (raspisivanje javnih poziva po unaprijed utvrđenim cijenama), a ne po Zakonu o javnim nabavkama.U inicijativi FZO piše da došlo do postojanja monopola, jer se veliki broj ljekova nudi od jednog ponuđača, čime se neposredno utiče na cijenu.

Iz FZO su istakli da za određene ljekove nema ponuda, čime veledrogerije “želi da iznude” povećanje cijena. Iz Ministarstva finansija saopštili su da će zvaničan stav po tom pitanju da zauzmu nakon detaljne analize predloga i konsultacija sa  Ministarstvom zdravlja i stručnim službama.
“Glosarij” je u 2015. godini bio treći po redu kada je riječ o vrijednosti poslova ugovorenih sa državnim institucijama. Prema izvještaju o radu Uprave za javne nabavke, ta firma sa državnim  firmama ugovorila je poslove vrijedne 20.726.872,94 eura. Iste godine, među 30 firmi sa najvećim ugovorenim javnim nabavkama našla se i firma “Glosarij CD” – na posljednjem mjestu sa 1.291.814,59 eura.

Lanac porodičnih firmi na istoj adresi

Osim kompanija „Glosarij“ i „Glosarij CD“, Martinović je na istoj adresi (Voisavljevića u Podgorici) je posjedovao još dvije firme sličnog naziva koje se bave ljekovima. Prema podacima CRPS, “Glosarij  PH” je registrovana 2013. godine, a likvidirana naredne godine.

Tu je kompaniju osnovala firma “Glosarij”, a izvršni direktor bio je sin vlasnika „Glosarija“ Miloš Martinović. Još jednu firmu  “Glosarij M”, čija je djelatnost takođe trgovina na veliko farmaceutskim prozvodima, osnovao je takođe Martinovićev “Glosarij” krajem 2012. godine. Njen izvršni direktor bio je drugi sin vlasnika Goran Martinović. I ta firma je likvidirana 2014.

 

Stanišić : Plaćaju me poslovni partneri, a ne Montefarm

 

Stanišić je za CIN-CG kazao da je “Medica” društvo koje je već neko vrijeme aktivno na tržištu i posluje, između ostalog, i sa “Montefarmom”. Dodao je da njegovim ulaskom u dio vlasništva to “ni u kojoj mjeri nije promjenjeno”.

“Medica svakako ostvaruje prihod po osnovu okončanih postupaka javnih nabavki koje se sprovode po zakonskoj proceduri (javni oglasi i rješenja o dodjeli) i sigurno ne uzimaju u obzir činjenicu da li sam ja nekada bio direktor “Montefarma”, istakao je Stanišić.

On je naglasio da korist nikako ne može da ostvari od “Montefarma”, već isključivo od poslovnih partnera-dobavljača, čije interese zastupaju u Crnoj Gori.

Ana KOMATINA

Ovaj tekst je napisan u sklopu projekta “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana” koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU

Post A Comment