TUŽIOCI NISU USPJELI DA DOKAŽU KRIVICU, NAKON ŠTO SU ODBAČENI FBI DOKAZI: Američki sud oslobodio Vei Seng Puu

Crnogorac malezijskog porijekla Vei Seng Pua oslobođen je optužbi za organizovanje lanca ilegalnog klađenja, odlučio je federalni sudija Okružnog suda u Nevadi (SAD) Endrju Gordon  i obustavio je krivični postupak.
Fedarelni istražni biro (FBI) prošlog ljeta uhapsio je u luksuznom hotelu u Las Vegasu Puu, njegovog sina Darena, Seng Čen Jonga, Vai Kin Jonga, Hui Tanga, Jan Zhanga, Jang Keung Fana i Hermana Čun Sang Jeunga. Svi optuženi ranije su priznali krivicu pred sudom, dok je Vei Seng Pua bio posljednji koji se borio da pred sudskim organima dokaže nevinost.
Gordon je oslobodio Vei Senga Pua nakon što se, prema ocjeni suda, pokazalo da dokazi FBI-ja protiv njega nisu prikupljeni na ispravan odnosno zakonit način.

Nalog za pretres je ocijenjen izuzetno manjkavim jer su agenti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje naloga za pretres propustili navesti da su do osnovanih sumnji došli tako što su prethodno prekinuli internetsku vezu i preobučeni u majstore ušli u Puin apartman, kako bi vidjeli što se tamo događa. Ti odbačeni dokazi bili su ključni, tako da su američki tužioci morali da priznaju da više nemaju drugih dokaza protiv Vei Senga, a na osnovu kojih bi slučaj bio nastavljen.

Time je Seng, u pokerskom svijetu poznat kao “Pol Pua”, oslobođen optužbe da je u sobama hotela Cezar Palas u Las Vegasu za vrijeme trajanja Svjetskog fudbalskog prvenstva prošle godine predvodio ilegalnu operaciju klađenja tokom koje su prikupljeni milioni dolara. FBI ranije je Puu označio kao visokorangiranog člana trijade “K14″. Njegovi advokati demantovali su te tvrdnje FBI-ja. Nakon što je oslobođen Vei Sengu su vraćena dva miliona dolara vrijedne obveznice i privatni avion vrijedan 50 miliona dolara, koji je predat kao kolateral.

Vladimir Otašević

No Comments

Post A Comment